Record la intentiile de angajare: firmele au oferit 103.000 de joburi in numai trei luni
joburi disponibileangajari romanialocuri de munca vacante
In aceasta vara, piata muncii nu a intrat in vacanta, inregistrand un record al numarului de joburi disponibile. Tot mai multi angajatori au oferit cu 16% mai multe locuri de munca in comparatie cu vara anului 2019 si cu 38% mai multe fata de vara anului trecut, conform platformei de recrutare eJobs Romania.
Capitala a ramas pe prima pozitie in clasamentul oraselor cu cele mai multe
locuri de munca oferite.
In Bucuresti, au fost disponibile 42.600 de joburi, iar in locurile de munca disponibile in Cluj, Timisoara si Brasov au insumat peste 43.000.
Roxana Draghici, Head of Sales eJobs Romania a explicat ca,de regula, sezonul estival este una dintre cele mai linistite perioade ale anului in ceea ce priveste oferta de locuri de munca si in ceea ce priveste aplicarile, avand in vedere ca o mare parte dintre candidati sunt in concedii si nu sunt atat de preocupati de zona profesionala.
"In ultimele luni, odata cu ridicarea progresiva a restrictiilor impuse de pandemie, piata a inregistrat un boom: angajatorii recruteaza in acest moment cu motoarele turate la maximum, iar candidatii, la randul lor, sunt mai flexibili cand trebuie sa-si aleaga un job si mai deschisi sa faca schimbari in cariera", a declarat Roxana Draghici.
Vanzarile si serviciile, avide de angajati
Domeniile in care s-au cautat cei mai multi angajati au fost vanzari, prestari servicii, industria alimentara, transport/logistica, call-center/BPO si productie.
Totodata, desi oferta de joburi in strainatate a fost ridicata, 12,4% totalul joburilor disponibile, candidatii nu s-au inghesuit sa aplice.
Numai 1% din totalul aplicarilor, in perioada iunie-august, au fost pentru locuri de munca in afara granitelor Romaniei.
Pe ansamblu, numarul de aplicari a depasit 3,1 milioane, mai mare cu peste 30%, in comparatie cu lunile iunie-august 2019.
Cei mai activi candidati au ramas cei din categoria de varsta 25-35 de ani, urmati de cei cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani.
Cele mai putine aplicari au venit de la categoria de varsta de 45 de ani si peste, cea care are cele cele mai mari dificultati in a-si gasi un loc de munca.
In acelasi timp, desi asteptarile portalului de recrutarea erau ca numarul de locuri de munca remote sa creasca, acesta se mentine la un nivel similar cu cel din 2020, angajatorii intentionand ca, dupa un an si jumatate petrecut predominant in mediul online, sa-si readuca echipele la sedii si sa recupereze sincopele de comunicare produse in aceasta perioada.
Cu toate acestea, in raport cu vara anului 2019, oferta de locuri de munca de la distanta a crescut de la 1% la 4,8%.
"Ne asteptam ca, in toamna, numarul de locuri de munca sa creasca, avand in vedere ca, de regula, in aceasta perioada companiile initiaza diverse noi proiecte care necesita intregirea echipelor”, a adaugat Roxana Draghici.