Ramura economica ce poate scoate tara din criza, e in pragul falimentului
agriculturadespagubiri secetazootehniefaliment
Fermierii atrag atentia asupra pericolului de faliment in care se afla. Pandemia, combinata cu un an 2020 secetos si deloc prietenos cu agricultura, au adus mii de fermieri la limita supravietuirii. Oamenii trag un semnal de alarma si spun ca, desi ei ar putea scoate economia din criza, aceasta ramura economica se indreapta catre faliment.
Peste 30.000 de ferme sunt in imposibilitatea de a-si infiinta culturile din acest an, pentru ca nu au primit despagubirile de seceta de la Ministerul Agriculturii. Fermierii spun ca sunt la un pas de faliment.
"Suntem in pragul dezastrului agricol, riscam sa fie pusa pe butuci ramura economica care ne poate scoate din criza!"
"Suntem in pragul dezastrului agricol, riscam sa fie pusa pe butuci ramura economica care ne poate scoate din criza! La aceasta ora, situatia fermierilor din majoritatea regiunilor tarii este, in multe cazuri, disperata din cauza lipsei capitalului de lucru. Blocajul financiar a ajuns o realitate dureroasa in anul 2021 si multi fermieri risca sa isi piarda afacerile, cu impact dramatic asupra asupra securitatii alimentare a Romaniei", a transmis Asociatia Forta Fermierilor.
Daca atat de multe ferme vor intra in colaps nu e greu de imaginat ce se va intampla la nivel economic in Romania. Pe langa lipsa contributiilor directe la PIB, toti romanii vor avea de suferit de pe urma prabusirii agriculturii, fiindca se vor resimti scumpiri la alimente.
Asociatia a cerut, la inceputul lunii februarie, un miliard de lei pentru acordarea despagubirilor de seceta pentru culturile de primavara aferente anului 2020, de la Guvernul Romaniei.
"Daca guvernul va investi un miliard de euro in fermele din Romania care au fost afectate de seceta, banii respectivi se vor duce imediat in economia reala. Fermierii vor putea sa isi sustina cheltuielile pentru asigurarea productiei agricole in 2021, mai ales ca se anunta un an bun din punct de vedere agrometeorologic“, a spus la acea vreme Vlad Macovei, presedintele Asociatiei Forta Fermierilor.
Daca s-ar investi un miliard in agricultura, spune Asociatia, s-ar genera 4-5 miliarde de lei in productie agricola suplimentara, in doar cateva luni.
Asociatia s-a aratat dezamagita de refuzul Guvernului de a acorda despagubirile: "Consideram ca bugetul de stat nu ar fi avut cu nimic de suferit de pe urma acestor investitii in mediul privat, dimpotriva, din taxele si impozitele platite datorita cresterii productiei agricole, banii ar fi fost recuperati de Finantele Publice chiar din acest an"
"Consideram ca bugetul de stat nu ar fi avut cu nimic de suferit de pe urma acestor investitii in mediul privat, dimpotriva, din taxele si impozitele platite datorita cresterii productiei agricole, banii ar fi fost recuperati de Finantele Publice chiar din acest an. Nu intelegem aceasta atitudine din partea unui guvern de dreapta de a lovi cu dispret intr-o clasa antreprenoriala privata, care nu cere decat sa fie ajutata sa produca, sa contribuie la cresterea PIB si sa asigure securitatea alimentara a Romaniei".
Citeste si: Noi sanctiuni pentru HoReCa, in contextul pandemiei. Ce risca patronii de restaurante
"Dupa ce Guvernul a refuzat sa mai plateasca despagubirile de seceta pentru culturile de primavara aferente anului 2020, situatie care ii pune pe multi fermieri sa rateze anul agricol 2021, care se anunta mai bun, acum vine o noua lovitura pentru agricultura nationala"
De curand, Asociatia a solicitat Guvernului modificarea proiectului de Hotarare de Guvern privind cuantumurile Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (ANT). Proiectul a fost saptamanile trecute lansat in dezbatere publica si prevede taieri de la sumele pe care fermierii romani, atat din sectorul vegetal cat si din zootehnie, le vor primi anul acesta.
"Dupa ce Guvernul a refuzat sa mai plateasca despagubirile de seceta pentru culturile de primavara aferente anului 2020, situatie care ii pune pe multi fermieri sa rateze anul agricol 2021, care se anunta mai bun, acum vine o noua lovitura pentru agricultura nationala prin taierea masiva a cuantumurilor ANT. Vorbim de plati aduse in derizoriu, de 5-6 euro pe hectar si de 2 euro pe cap de ovina si caprina. Producatorii agroalimentari primesc, astfel, o noua lovitura, efectele acestei decizii criminale din punct de vedere economic urmand a se simti in toata tara si in toate sectoarele. In toate statele Uniunii Europene, agricultura este sprijinita masiv, atat din fonduri europene cat si nationale, fiecare tara luptand din rasputeri pentru a-si ajuta fermierii", sustin reprezentantii Asociatiei Forta Fermierilor intr-un comunicat remis AGERPRES.
2020 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru agricultura romaneasca a ultimelor trei decenii, cu peste 1 1 milion de hectare afectate de seceta. In unele zone de regula productive ale tarii, s-au consemnat scaderi de productie chiar si de 80%.