Situatia financiara din Romania s-a inrautatit in ultimii ani, crizele provocate mai intai de restrictiile impuse in timpul pandemiei de coronavirus si mai apoi de razboaiele din Ucraina si Fasia Gaza spunandu-si cuvantul si asupra economiei interne. Lasand la o parte inflatia si cresterea constanta a preturilor, sunt si alte cifre care ne confirma situatia grea din tara. Potrivit unei analize a Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul BNR, firmele din Romania nu numai ca nu s-au capitalizat in ultimii patru ani, dar au si scos din rezervele facute anterior, ceea ce a facut ca ponderea dividendelor in total profituri in cazul economiei reale sa ajunga la 107%.
"Sectorul bancar, asa cum vedeti din cifre, are si un grad bun de acoperire a pierderilor asteptate cu provizioane, are si un grad bun de acoperire a pierderilor neasteptate cu capitaluri si ne-am asteptat sa vedem o pregatire rezonabila si din partea sectorului real. De exemplu, a folosi perioadele bune care s-au manifestat in anii anteriori de a-si consolida solvabilitatea firmelor. Stiti ca avem o mare vulnerabilitate in economie, o pondere foarte mare de companii subcapitalizate si asteptarile noastre ar fi fost ca in anii anteriori, cand profiturile au fost semnificative in economia reala, sa vedem o parte din aceste profituri capitalizate.”, a declarat Florian Neagu, BNR.
“Daca ne uitam insa ce s-a intamplat in ultimii 4 ani, constatam ca ponderea dividendelor in total profituri in cazul economiei reale a fost de 107%, ceea ce inseamna ca nu numai ca nu s-a capitalizat economia, dar s-a si scos din rezervele facute in anii anteriori", a continuat directorul adjunct al Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul BNR.
Potrivit acestuia, situatia este destul de ingrijoratoare in momentul de fata. "Spre comparatie, sectorul bancar din Romania a avut si el ani buni de profitabilitate, dar ponderea dividendelor in total profit este undeva de 47%, ceea ce inseamna ca mai bine de jumatate din tot profitul obtinut de sectorul bancar nu a fost distribuit catre actionari, ci a fost distribuit catre capitalizarea bancilor", a explicat el.
Principalul risc vine din directia companiilor nefinanciare, rata creditelor neperformante in aceasta categorie fiind de altfel si cea mai mare. Rata creditelor neperformante generata de companii a fost in medie, in Uniunea Europeana, la apogeu, de peste 22%. Potrivit spuselor lui Neagu, companiile romanesti isi indreapta atentie catre creditele comerciale intr-o masura mai mare fata de celelalte firme de pe piata europeana.
Citeste si: Analiza europeana: Romania, Bulgaria si Polonia au cele mai mici preturi din UE in cazul cheltuielilor de consum
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
ANPC-ul a bagat spaima in patronii de restaurante din Romania. Acuzatii grave privind controalele
Concedierea salariatului al carui post se desfiinteaza. Cateva probleme practice de avut in vedere
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si