Situatia financiara din Romania s-a inrautatit in ultimii ani, crizele provocate mai intai de restrictiile impuse in timpul pandemiei de coronavirus si mai apoi de razboaiele din Ucraina si Fasia Gaza spunandu-si cuvantul si asupra economiei interne. Lasand la o parte inflatia si cresterea constanta a preturilor, sunt si alte cifre care ne confirma situatia grea din tara. Potrivit unei analize a Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul BNR, firmele din Romania nu numai ca nu s-au capitalizat in ultimii patru ani, dar au si scos din rezervele facute anterior, ceea ce a facut ca ponderea dividendelor in total profituri in cazul economiei reale sa ajunga la 107%.
"Sectorul bancar, asa cum vedeti din cifre, are si un grad bun de acoperire a pierderilor asteptate cu provizioane, are si un grad bun de acoperire a pierderilor neasteptate cu capitaluri si ne-am asteptat sa vedem o pregatire rezonabila si din partea sectorului real. De exemplu, a folosi perioadele bune care s-au manifestat in anii anteriori de a-si consolida solvabilitatea firmelor. Stiti ca avem o mare vulnerabilitate in economie, o pondere foarte mare de companii subcapitalizate si asteptarile noastre ar fi fost ca in anii anteriori, cand profiturile au fost semnificative in economia reala, sa vedem o parte din aceste profituri capitalizate.”, a declarat Florian Neagu, BNR.
“Daca ne uitam insa ce s-a intamplat in ultimii 4 ani, constatam ca ponderea dividendelor in total profituri in cazul economiei reale a fost de 107%, ceea ce inseamna ca nu numai ca nu s-a capitalizat economia, dar s-a si scos din rezervele facute in anii anteriori", a continuat directorul adjunct al Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul BNR.
Potrivit acestuia, situatia este destul de ingrijoratoare in momentul de fata. "Spre comparatie, sectorul bancar din Romania a avut si el ani buni de profitabilitate, dar ponderea dividendelor in total profit este undeva de 47%, ceea ce inseamna ca mai bine de jumatate din tot profitul obtinut de sectorul bancar nu a fost distribuit catre actionari, ci a fost distribuit catre capitalizarea bancilor", a explicat el.
Principalul risc vine din directia companiilor nefinanciare, rata creditelor neperformante in aceasta categorie fiind de altfel si cea mai mare. Rata creditelor neperformante generata de companii a fost in medie, in Uniunea Europeana, la apogeu, de peste 22%. Potrivit spuselor lui Neagu, companiile romanesti isi indreapta atentie catre creditele comerciale intr-o masura mai mare fata de celelalte firme de pe piata europeana.
Citeste si: Analiza europeana: Romania, Bulgaria si Polonia au cele mai mici preturi din UE in cazul cheltuielilor de consum
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025