Situatia financiara din Romania s-a inrautatit in ultimii ani, crizele provocate mai intai de restrictiile impuse in timpul pandemiei de coronavirus si mai apoi de razboaiele din Ucraina si Fasia Gaza spunandu-si cuvantul si asupra economiei interne. Lasand la o parte inflatia si cresterea constanta a preturilor, sunt si alte cifre care ne confirma situatia grea din tara. Potrivit unei analize a Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul BNR, firmele din Romania nu numai ca nu s-au capitalizat in ultimii patru ani, dar au si scos din rezervele facute anterior, ceea ce a facut ca ponderea dividendelor in total profituri in cazul economiei reale sa ajunga la 107%.
"Sectorul bancar, asa cum vedeti din cifre, are si un grad bun de acoperire a pierderilor asteptate cu provizioane, are si un grad bun de acoperire a pierderilor neasteptate cu capitaluri si ne-am asteptat sa vedem o pregatire rezonabila si din partea sectorului real. De exemplu, a folosi perioadele bune care s-au manifestat in anii anteriori de a-si consolida solvabilitatea firmelor. Stiti ca avem o mare vulnerabilitate in economie, o pondere foarte mare de companii subcapitalizate si asteptarile noastre ar fi fost ca in anii anteriori, cand profiturile au fost semnificative in economia reala, sa vedem o parte din aceste profituri capitalizate.”, a declarat Florian Neagu, BNR.
“Daca ne uitam insa ce s-a intamplat in ultimii 4 ani, constatam ca ponderea dividendelor in total profituri in cazul economiei reale a fost de 107%, ceea ce inseamna ca nu numai ca nu s-a capitalizat economia, dar s-a si scos din rezervele facute in anii anteriori", a continuat directorul adjunct al Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul BNR.
Potrivit acestuia, situatia este destul de ingrijoratoare in momentul de fata. "Spre comparatie, sectorul bancar din Romania a avut si el ani buni de profitabilitate, dar ponderea dividendelor in total profit este undeva de 47%, ceea ce inseamna ca mai bine de jumatate din tot profitul obtinut de sectorul bancar nu a fost distribuit catre actionari, ci a fost distribuit catre capitalizarea bancilor", a explicat el.
Principalul risc vine din directia companiilor nefinanciare, rata creditelor neperformante in aceasta categorie fiind de altfel si cea mai mare. Rata creditelor neperformante generata de companii a fost in medie, in Uniunea Europeana, la apogeu, de peste 22%. Potrivit spuselor lui Neagu, companiile romanesti isi indreapta atentie catre creditele comerciale intr-o masura mai mare fata de celelalte firme de pe piata europeana.
Citeste si: Analiza europeana: Romania, Bulgaria si Polonia au cele mai mici preturi din UE in cazul cheltuielilor de consum
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si