Pulsul business-ului romanesc, dupa criza medicala a secolului: Companiilor li s-au diminuat cifrele de afaceri, dar li s-au maximizat profiturile
pandemic businessafaceri in pandemie
Pandemia de coronavirus a fost o adevarata piatra de incercare pentru mediul de afaceri si continua sa reprezinte o mare provocare. Dupa un an pandemic, tragem linie si analizam cifrele. Din pacate, observam ca firmele romanesti au suferit o contractie a cifrelor de afaceri. Exista, totusi, si reversul medaliei: profiturile au crescut.
Cifra de afaceri obtinuta la nivelul mediului de business a inregistrat in pandemie o scadere de aproximativ 1,7%, de la peste 1.518 miliarde de lei in anul 2019, la 1.492 de miliarde de lei in anul 2020, arata un studiu realizat de
Termene.ro.
Dificultatea momentului pandemic se observa cel mai bine daca analizam un singur aspect. In ultimul deceniu, an de an, cifra de afaceri a companiilor a crescut.
Dupa 10 ani de trend ascendent, mediul de afaceri a intrat pe scadere in 2020, din cauza pandemiei de coronavirus.
"Cresterea anuala a veniturilor inregistrate de o companie ia in calcul inclusiv efectele inflatiei. Pe scurt, o inflatie de 5% inseamna ca ce se putea cumpara cu 100 lei in anul 2019 costa 105 lei in anul 2020.
Astfel, la acelasi produs vandut, o companie inregistreaza un venit mai mare in anul 2020 comparativ cu anul 2019, lucru care poate da o falsa impresie de crestere.
Asadar, in cazul de fata, daca se iau in calcul valori constante (excluzand, asadar, efectele inflatiei) scaderea inregistrata in anul 2020 comparativ cu anul 2019 este una chiar mai ridicata", mai arata analiza citata.
Citeste si: De ce locul de munca hibrid este un cosmar pentru securitatea cibernetica
Cifre de afaceri in scadere, dar profituri pe crestere
Paradoxal, desi companiile romanesti au inregistrat cifre de afaceri in scadere, nu acelasi lucru s-a intamplat si cu profiturile.
Sursa citata precizeaza ca profitul a crescut de la 88 miliarde lei in anul 2019, la peste 98 miliarde lei in anul 2020. Profitabilitatea a crescut de la 5,85% in anul 2019 la 6,57% in anul 2020, analizand companiile care au depus situatiile financiare in perioada 2018-2020.
Explicatia acestui fenomen e simpla. "Afacerile devin mai profitabile atunci cand sunt mai predictibile. Este evident faptul ca anul 2020 a eficientizat activitatea mediului privat. Criza din anul 2008-2009 a creat mediului de afaceri romanesc anticorpii necesari unei reactii mult mai bune cand acesta s-a lovit de situatia anului 2020", explica Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro.
Astfel, daca inainte de pandemie, la fiecare 100 de lei incasati, o societate ramanea cu 5,85 lei, dupa inceperea acesteia, eficientizarea activitatii coroborata cu masurile luate a facut ca firma sa ramana cu 6,57 lei la aceeasi suma incasata. Anul 2018 este inferior anului 2019 din punctul de vedere al valorii absolute a profitului, dar superior din cel al profitabilitatii.
Profitul in crestere a venit, totusi, cu anumite costuri
Doi dintre indicatorii cei mai relevanti ai unei companii sunt durata de incasare a creantelor, respectiv durata de plata a datoriilor. Primul indicator arata cat de repede isi incaseaza o societate banii de la clientii sai, pe cand cel de-al doilea exprima cat de repede isi onoreaza datoriile catre furnizori.
Daca in anul 2019 durata medie de recuperare a creantelor a fost de aproximativ 72 de zile, anul 2020 a generat o crestere a acesteia cu peste o saptamana, ajungand la 81 de zile. Ca efect direct, si durata de plata a datoriilor a crescut cu peste 15 zile, de la 195 de zile in anul 2019 la peste 210 zile in anul 2020. In anul 2018, atat creantele, cat si datoriile se recuperau, respectiv se plateau in acelasi interval ca in anul 2019.
Companiile au renuntat la angajati
Analiza citata mai arata ca una dintre metodele la care au apelat managerii pentru a depasi impasul pandemic a constat in disponibilizare. " Daca la finalul anului 2019, mediul privat din Romania avea aproximativ 3,31 milioane de angajati, la finalul anului 2020 numarul acestora a scazut la 3,25 milioane de angajati, mai putini cu peste 63 mii de persoane", se arata in studiu.
In cadrul studiului realizat de Termene.ro au fost luate in evidenta toate companiile care au depus situatiile financiare in perioada 2018-2020.
Exista si alte studii recent efectuate care reflecta impactul pe care pandemia l-a avut asupra mediului de afaceri din tara noastra.
In acest sens, ne putem referi la sondajul realizat de Intrum, cu ocazia lansarii Raportului European al Platilor, editia 2021, eveniment care a avut loc pe 16 iunie.
Datele analizei arata ca majoritatea managerilor considera ca
2020 a fost anul supravietuirii in business, in timp ce 28% dintre companiile intervievate au declarat ca au aplicat pentru inghetarea ratelor la credite. De asemenea, 51% dintre managerii companiilor se considera norocosi datorita faptului ca afacerea lor a supravietuit anului 2020. Totodata, 76% dintre companiile din Romania privesc campania de vaccinare anti Covid-19 ca un energizant al redresarii economiei.
"Desi au existat si exista in continuare masuri de sustinere pentru economie, peste jumatate dintre companiile din Romania, deopotriva IMM-uri si corporatii afirma ca anul 2020 a fost unul de supravietuire, veniturile companiilor fiind in proportie de peste 50% afectate negativ.
Insa, desi anul precedent a provocat turbulente economice si schimbari in comportamentul de consum, 46% dintre companiile locale sunt increzatoare intr-o redresare accelerata si in recuperarea rapida a veniturilor pierdute in 2020”, a declarat Catalin Neagu, Managing Director Intrum Romania.
Foto: termene.ro