Programul de lucru flexibil este bun pentru afaceri - o spune chiar ONU
program flexibilflexibilitate
Organizatia Internationala a Muncii a (ONU) tocmai a intocmit primul sau raport care pune in discutie tema echilibrului dintre viata personala si cea profesionala, subliniind faptul ca un program de lucru flexibil este benefic firmelor si, implicit, angajatilor. ONU inlatura astfel unele temeri ale manegerilor legate de faptul ca vor suferi la capitolul
"productivitate", daca permit angajatilor un program mai lejer, cu posibilitatea de a munci de la distanta sau de a lucra doar 4 zile pe saptamana.
Expertii din cadrul ONU au evaluat efectele timpului de lucru,
programului de lucru si aranjamentelor timpului de lucru asupra bunastarii personalului si, de asemenea, asupra performantei afacerii.
Cei ce au intocmit raportul pun in lumina faptul ca modelul de lucru ce a luat nastere ca urmare a crizei pandemice ar trebui sustinut in continuare, fiindca are un impact pozitiv asupra calitatii vietii angajatilor si contribuie la performantele afacerilor. Practic, vorbim despre o relatie reciproc avantajoasa ce se naste intre angajat si angajator, ca urmare a adoptarii unui program mai flexibil de lucru.
Modelul de lucru din 2020 si 2021 nu trebuie dat uitarii. Din contra!
"Acest raport arata ca, daca aplicam unele dintre lectiile crizei pandemice si analizam cu mare atentie modul in care este structurat programul de lucru, precum si durata sa totala, putem crea un avantaj reciproc, imbunatatind atat performanta afacerii, cat si echilibrul dintre viata profesionala si viata privata", a declarat vineri Jon Messenger, autorul principal al raportului, intr-un comunicat.
De asemenea, in cadrul documentului se insista pe ideea ca firmele au de castigat in urma flexibilizarii programului, desi unii manageri se tem de aceasta miscare.
"Exista o cantitate substantiala de dovezi ca politicile privind echilibrul dintre viata profesionala si viata privata ofera beneficii semnificative intreprinderilor", se arata in raport.
Situatia actuala a lucratorilor din intreaga lume si a ritmului lor de munca naste ingrijorarea autoritatilor care incep sa acorde o din ce in ce mai mare importanta echilibrului dintre viata personala si cea profesionala. Se pare ca mai mult de o treime dintre angajati lucreaza in mod regulat mai mult de 48 de ore pe saptamana, in timp ce 20% lucreaza mai putin de 35 de ore pe saptamana.
Foto: freepik.com