Procesatorii romani, alungati din hipermarketuri de legislatia nationala. Europa ii primeste cu bratele deschise
procesatori carneafaceri romaniaimportexportcifra de afacerihipermarketuribirocratie
Procesatorii romani spun ca din cauza birocratiei nu reusesc sa intre pe piata de hipermarketuri autohtone, si le este mai usor sa ajunga pe rafturile magazinelor din strainatate, decat din propria tara.
Din cauza ca produsele romanesti din carne nu au loc pe rafturile marilor retaileri, importurile de preparate din carne au crescut sistematic in ultimii doi ani, astfel ca au ajuns cu aproximativ 30% peste nivelul din 2016.
Procesatorii romani se indreapta catre state din Vest, in tari cu putere de cumparare mai mare precum Germania, Franta sau Spania. Aici produsele sunt mult mai usor puse pe rafturile hipermarketurilor, populatia are o educatie alimentara astfel incat sa aprecieze produsele naturale, iar premisele dezvoltarii unei companii sunt mult mai optimiste in Vest decat in Romania.
Este cunoscut faptul ca aceste state incurajeaza mediul privat cu politici si strategii eficiente, astfel incat antreprenorul sa se dezvolte, nu doar sa munceasca pentru a plati taxe catre stat. In aceste tari, toata lumea are de castigat, si statul, pe de-o parte, dar si firma respectiva. In schimb, in Romania, majoritatea firmelor abia fac fata darilor catre stat.
Revenind la situatia procesatorilor, trebuie sa mentionam ca cei din industria carnii sustin ca in ultimii doi ani, de la intrarea in vigoare a noii legislatii privind comertul cu alimente, (Lege 150/2016- 51% produse romanesti la raft) au fost defavorizati pe plan local si nu ajutati, asa cum se intentiona. In schimb, au reusit sa isi impuna produsele pe plan extern, in state precum Germania, Marea Britanie si Franta, astfel ca Romania a ajuns din importator net, in exportator net de produse procesate.
In perioada ianuarie-iunie 2018, importurile de preparate si conserve din carne au ajuns la 11,9 milioane de kg, in valoare de peste 34 de milioane de euro, cu 38,9% peste nivelul raportat in perioada similara a lui 2016, transmite INS.
Astfel, Romania exporta mai mult decat importa. Exporturile preparatelor din carne au ajuns la 14,1 milioane de kg, in valoare de 47,8 milioane de euro. Cresterea este de 28,4% in volum si 27,1% in valoare fata de perioada similara a lui 2016, iar statele catre care am vandut cel mai mult sunt Germania (crestere de 22,2% fata de 2016), Marea Britanie (minus 3% fata de perioada similara dn 2016) si Franta (crestere de 201% fata de 2016).
Procesatorii: O legislatie stufoasa ... care ne creeaza bariere
"O legislatie stufoasa, cu multe lucruri gresite in ea ne creeaza noua (industria de procesare a carnii n.red) bariere. Noi negociem aici pe plan local, nu in comunitatea europeana, iar ei (importatorii n.red) negociaza in toata comunitatea europeana si vand in toate retele din Europa. Au o putere de negociere mult mai mare decat a noastra si preturi mai bune decat noi. Costurile noastre le depasesc pe ale celor din CE. Noi ar trebui sa ne protejam prin standarde de calitate si nu prin indicatii (produs romanesc, spre exemplu n.red). Consumatorul va alege ce ii va placea la pretul pe care si-l permite", a explicat Sorin Minea, presedintele Romalimenta, Federatia care reprezinta interesele procesatoilor.
"Legea 150, care a fost privita cu mare speranta, a scos serviciile, bagandu-se discounturile, ceea ce m-a dus pe mine la pierderi mari. Daca nu mi se da posibilitatea sa negociez, chiar pierzand bani, hypermarketurile ar fi fraiere sa nu mai ia bani in plus de la mine. Cei care pierd suntem noi, cei din procesare, industrie care va disparea", mai adauga Minea.