Prea multi angajati pe salariul minim pe economie. Oamenii castiga de-abia 2.000 de lei pe luna
salariul minim pe economie
Blocul National Sindical ne atrage atentia asupra situatiei salariale din Romania.
Conform sursei citate 15% din
salariatii cu contracte de munca cu timp complet au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe tara. Pentru cele mai mici 40% din salariile din Romania (salarii aferente contractelor cu norma intreaga), salariul mediu brut era in luna februarie de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim.
La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era in luna februarie de 37.375 lei, de zece ori mai mare decat salariul minim pe economie.
Tot de la BNS aflam ca salariul mediu brut pe economie a ajuns, in februarie 2024, la nivelul de 7.990 lei.
Tot in luna februarie 2024, 60% din castigurile salariale brute pentru contracte de munca cu timp complet s-au situat sub castigul salarial mediu brut pe tara.
Avertisment asupra nivelului salarizarii de pe piata muncii din Romania
"Datele colectate de Blocul National Sindical arata ca raportul dintre salariul minim brut pe tara si castigul salarial mediu brut a fost in luna februarie 2024 de 41,3%, in timp ce in luna octombrie 2023, cand a fost adoptata actuala valoare a salariului minim brut, raportul era de 43,9%. Blocul National Sindical considera ca aceste inegalitati salariale ar trebui macar atenuate de politica fiscala. Acest lucru nu se intampla insa. Rata de impunere efectiva a salariului mediu brut, respectiv 7.990 lei, este similara cu cea aferenta unui castig salarial egal cu 37.750 lei, respectiv 41,5%. Constatam, astfel, ca Guvernul testeaza pe romani tot felul de masuri, acestia devenind cobaii experimentelor fiscale si care, nu de putine ori, s-au dovedit a fi conceptual gresite”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii marti de BNS.
Politica fiscala privind impozitarea castigurilor salariale ar fi absurda, avertizeaza aceeasi sursa. O mare problema o reprezinta si deducerea acelor 200 de lei din baza de impozitare a salariului minim. "Rezultatul? Un lucrator platit cu venitul minim (3.300 lei brut) are un salariu net de 2.079 lei. Iar un lucrator platit cu un salariu brut de 3.450 lei castiga in mana tot 2.079 lei. O astfel de politica fiscala este absurda si, in mod cert, inhiba angajatii sa lucreze si angajatorii sa respecte legislatia muncii", mai noteaza sursa citata.
Foto: freepik.com