Povestea omului care a furat 122 de milioane de dolari de la Facebook si Google, emitandu-le facturi false
fraudafacturi falsegooglefacebookinchisoareevaldas rimasauskasinfractiuni economicesecuritate cibernetica
Un barbat originar din Lituania a reusit sa insele vigilenta gigantilor Facebook si Google, prejudiciind cele doua companii cu peste 100 de milioane de dolari. Omul a emis facturi false celor doua companii, care le-au achitat. In cele din urma, barbatul a ajuns in fata judecatorilor, unde si-a asumat comiterea faptei si a recunoscut intreaga tarasenie cu multe zerouri.
Evaldas Rimasauskas a trimis facturile pentru Facebook si Google intre anii 2013 si 2015 si a reusit astfel sa obtina 122 de milioane de dolari de la cele doua companii. Gigantii nu s-au indoit de veridicitatea documentelor emise de Rimasauskas, asa ca au achitat constiincios fiecare factura.
Potrivit procurorilor americani, Rimasauskas si mai multi complici ai sai, ale caror nume nu au fost facute publice, s-au dat drept comercianti de echipamente hardware din Asia si au sustinut ca cele doua companii le datoreaza bani. Lituanianul a trimis mai multe e-mailuri de tip phishing reprezentantilor companiilor, in care atasase facturi falsificate, contracte si scrisori care pareau sa fi fost semnate de executivi ai companiilor.
Pentru a incasa banii, barbatul deschisese o firma fantoma si un cont bancar in Letonia. Compania sa fusese inregistrata sub numele firmei taiwaneze Quanta Computer Inc., cu care Facebook si Google mai facusera afaceri in trecut.
Astfel, lituanianul a convins Facebook sa ii plateasca 99 de milioane de dolari, iar Google i-a achitat 23 de milioane de dolari, bani care au fost apoi transferati spre mai multe conturi din Letonia, Cipru, Slovacia, Lituania, Ungaria si Hong Kong.
Evaldas Rimasauskas a fost extradat in SUA in 2017 si a fost de acord sa returneze 49,7 milioane de dolari. Procurorii nu au aflat inca ce s-a intamplat cu restul averii barbatului, de aproape 75 de milioane de dolari.
Lituanianul in varsta de 50 de ani si-a recunoscut vina si risca o pedeapsa maxima de pana la 30 de inchisoare. Condamnarea ar putea avea loc pe 24 iulie, in New York.