Esti in concediu de odihna si te confrunti cu probleme serioase de sanatate? Este o situatie pe care nu si-o doreste nimeni, dar care se poate intampla. Si atunci apare o singura intrebare: “oare este posibil sa iau concediu medical in timpul concediului de odihna?”. Ei bine, raspunsul este unul pozitiv, insa lamurim in randurile urmatoare toate aspectele ce au legatura cu aceasta speta.
In primul rand trebuie sa stii ca ai dreptul legal la concediu medical atunci cand esti in incapacitate temporara de munca. Asadar, angajatorul nu iti poate refuza acest drept in nicio circumstanta. Concediul medical este reglementat de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158 sin 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate din 05.01.2018. In functie de tipul concediului medical pe care il iei, vei fi platit in acea perioada cu 75%-100% din salariul brut.
Revenind la subiectul de la care am pornit, potrivit Articolului 145, alineatul 5) din Codul Muncii, “in situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav.”.
Daca acest lucru nu este posibil, urmeaza ca zilele de concediu de odihna neefectuate sa fie reprogramate. De asemenea, potrivit portalului de recrutare eJobs, angajatorul are obligatia sa acorde concediu de odihna anual intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care te-ai aflat in concediu medical.
Potrivit legislatiei din Romania, durata de acordare a concediului medical pentru incapacitate temporara de lucru este de cel mult 183 de zile intr-un interval de un an. Tine cont insa de faptul ca incepand cu a 91-a zi, concediul va putea fi prelungit doar de catre un medic specialist, cu aprobarea unui medic expert al asigurarilor sociale.
De asemenea, iti poti lua concediu de odihna si in cazul in care te afli in perioada de preaviz. Daca se ajunge la aceasta situatie, perioada de preaviz se suspenda, angajatorul urmand sa plateasca concediul medical, in baza certificatului medical, pana la finalizarea acestuia, dupa care se reia preavizul.
Citeste si: S-a modificat legea concediului de crestere a copilului. Ce trebuie sa stie parintii de acum
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Finantare de pana la 15.000 de euro pentru initiative comunitare din 42 de zone ale Capitalei prin Platforma de mediu pentru Bucuresti
3 greseli financiare pe care parintii le fac si distrug independenta financiara a copiilor peste ani
Partenerii nostri
Pensionarii de invaliditate - noi DREPTURI acordate, in vederea extinderii dreptului de munca
Drepturile de autor - noutatile legislative importante si cum sa le gestionati
Rolul comunitatilor de afaceri in dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii
Semnare situatii financiare anuale: Ce spune legislatia despre persoanele imputernicite?
e-Factura B2C: Noutati in 2025, sanctiuni si studii de caz
Auditul Intern explicat pe intelesul tuturor: Legislatie, organizare si spete rezolvate
Se simplifica drumul catre Cotroceni! Mai putine semnaturi pentru candidatii la prezidentiale
Destinatii de top din Romania pe care le poti vizita cu voucherele de vacanta