In actualul context dominat de problemele financiare cu care se confrunta tot mai multi oameni, multi angajati se vad nevoiti sa isi extinda sursele de venit in cautarea unui echilibru financiar. Aceasta tendinta duce automat la o intrebare fireasca: este posibil din punct de vedere legal sa ai doua contracte de munca in acelasi timp?
Raspunsul la aceasta intrebare implica mai multe aspecte juridice si contractuale esentiale. In randurile urmatoare vom explora aspectele cheie din Codul Muncii legate de posibilitatea unui angajat de a avea doua contracte de munca simultan. Daca te regasesti in situatia de a iti cauta noi optiuni financiare suplimentare, materialul pe care il ai in fata este pentru tine!
In primul si primul rand trebuie sa stii ca o persoana poate avea mai multe contracte de munca, numarul lor nefiind limitat de lege. Potrivit platformei bundeangajat.olx.ro, exista insa mai multe limite care trebuie luate in seama atunci cand iti propui sa semnezi un al doilea contract de munca.
Conform Articolului 35 din Codul Muncii, “orice angajat are dreptul de a cumula mai multe functii, fie la acelasi angajator, fie la mai multi”. Obligatia angajatorului este aceea de a intocmi un contract individual de munca (CIM) pentru fiecare dintre aceste posturi ocupate de aceeasi persoana.
Tot in Codul Muncii regasim insa si Articolul 113, care spune ca “repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu doua zile de repaus”. Mai departe, Articolul 114 prevede faptul ca “trebuie sa existe o limita maxima a numarului de ore lucrate, in total, de un angajat, in cursul unei saptamani”.
Mai exact, este vorba despre 48 de ore, in acestea fiind incluse si eventualele ore suplimentare efectuate de angajat sau munca prestata in baza unui alt contract de munca. Ca exceptie, timpul de munca saptamanal poate fi prelungit la peste 48 de ore pe saptamana, pe o perioada limitata de timp, care poate sa fie de maximum 12 luni.
In cazul acestei exceptii, trebuie tinut cont de un aspect la fel de important. Numarul orelor lucrate de un angajat, in total, pentru unul sau mai multe contracte de munca individuale, poate sa depaseasca limita de 48 de ore saptamanal, numai daca media orelor, calculata pe o perioada de patru luni calendaristice succesive, nu depaseste 48 de ore pe saptamana.
Nu in ultimul rand, mai trebuie luat in seama si faptul ca timpul de munca, pe zi, al unui angajat nu poate sa depaseasca 12 ore, indiferent ca este vorba despre un contract individual de munca sau mai multe. De asemenea, toate prevederile de la Articolul 113, mentionat in randurile anterioare, nu sunt valabile pentru angajatii cu varsta mai mica de 18 ani.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si