Ploua cu insolvente peste mediul privat romanesc: unde sunt cele mai mari riscuri, pe viitor
insolventainsolventecompaniimediul privat
Printre nesfarsitele valuri epidemiologice, mediul privat romanesc trebuie sa faca fata si valului de insolvente, care a maturat sectorul de business, in anul care s-a incheiat. Numarul insolventelor a crescut destul de puternic, cu 8% in 2021, comparativ cu nivelul din 2020.
Conform unei analize asupra anul 2021, acesta a insemnat capatul de linie pentru mii de profesionisti. Vorbim despre 6.144 de insolvente, care marcheaza o crestere cu 8% fata de 2020.
“Analiza a fost realizata de specialistii EUROSMART in baza datelor publicate pe siteurile onrc.ro si bnr.ro”, a declarat Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.
Capitala, lider in clasamentul ingrijorator
Bucurestiul este liderul acestui clasament, inregistrand cele mai multe insolvente in anul 2021. Practic, metropola Bucuresti-Ilfov cumuleaza peste 20% din totalul insolventelor din Romania. Clasamentul este completat de Cluj, Bihor, Timis si Iasi, reunind peste 40% din numarul total de insolvente in anul 2020.
Exista si situatii pozitive la care ne putem raporta. De exemplu, judetele Botosani, Vaslui, Tulcea, Harghita si Covasna, sunt fiecare cu procente de sub 1%.
Referindu-ne la domeniile de activitate unde s-au inregistrat cele mai numeroase insolvente, avem, pe primul loc, comertul ( 29%) urmat de constructii (16%), industria prelucratoare (12%) si HoReCa (8,5%).
“Avand in vedere efectele economice cauzate de cresterea salariului minim, cresterea substantiala a costurilor cu utilitatile, majorarea indicelui ROBOR cu impact direct in costul de finantare, precum si cresterea cu peste 40% a sumelor refuzate la plata la finele anului 2021 fata de 2020, estimam ca insolventa va mentine trendul crescator, care poate fi chiar mai accentuat in 2022”, completeaza Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.
Specialistii trag un semnal de alarma si avertizeaza cu privire la companiile care se afla in risc crescut de insolventa, in perioada urmatoare. Conform acestora, companiile care activeaza in domenii energofage, precum si cele din sectorul agricol se afla pe "lista neagra".
“Anticipam senzitivitati in randul companiilor care activeaza in domenii energofage - acestea fiind direct afectate de cresterea costului energiei. Dar si a crescatorilor si procesatorilor de carne care sunt nevoiti sa acceseze noi fluxuri de aprovizionare din cauza pestei porcine, implicit fiind supusi si presiunii preturilor concurentiale ale produselor de import.
Totodata sesizam un risc crescut de insolventa si in cazul jucatorilor de talie mica din sectorul agricol. Principalii factori care contribuie la agregarea acestui risc sunt: cresterea pretului input-urilor, lipsa capacitatilor de depozitare care determina valorificarea la preturi scazute si cresterea costului de finantare - necesarul de capital de lucru fiind specific acestor domenii”, adauga Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.