Piata muncii a luat foc: TINERII nu mai vor sa stea PE BANII PARINTILOR. Crizele ii imping sa se angajeze, in prag de iarna
piata munciilocuri de muncajoburiangajari
Tinerii din Romania, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, au luat cu asalt piata muncii in aceasta toamna. Expertii in recrutare vorbesc despre faptul ca aceasta categorie de varsta nu a fost niciodata mai dornica sa se angajeze, ca acum.
In general, cei mai activi romani pe
piata muncii erau cei cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, insa, in ultima perioada, tinerii vin tare din spate si au mari sanse sa-i egaleze sau chiar sa-i intreaca pe cei din prima categorie.
Probabil ca multiplele crize care ne macina economia si, mai ales, ne erodeaza puternic puterea de cumparare, stau la baza deciziei tinerilor de a se integra pe piata muncii mai intens ca niciodata.
Nu mai e o optiune sa stai pe banii parintilor, cand nici lor nu le prea mai ajung banii, in contextul in care rata anuala a inflatiei, in luna septembrie, a ajuns la 15,9% - potrivit raportului oficial al Institutului National de Statistica (INS).
O analiza eJobs scoate la iveala noua tendinta de pe piata muncii, iar reprezentantii platformei de recrutare comenteaza pe seama ei, mentionand ca, in cazul tinerilor, "vedem de aproximativ doi ani de zile o schimbare profunda de mentalitate si de abordare a ideii de cariera".
Potrivit analizei citate, candidatii din categoria de varsta 18-24 de ani au inregistrat aproape 600.000 de aplicari din luna septembrie si pana acum, fiind segmentul cu cea mai importanta crestere de anul acesta si cu premise reale de a-i ajunge din urma pe cei cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, care, in mod traditional, sunt candidatii ce aduna cel mai mare numar de aplicari, de la o luna la alta. Cu 318.000 de aplicari, septembrie a marcat varful anului de pana acum pentru candidatii aflati la inceput de cariera.
"Incepe sa devina tot mai fina diferenta dintre cele mai active doua categorii de varsta – 25-35 si 18-24 de ani. Primii au fost dintotdeauna cei mai activi in materie de aplicari, situatie absolut fireasca, explicabila prin faptul ca se afla in plin apogeu profesional, au experienta, dar inca sunt intr-un punct in care vor sa creasca, sunt permanent in cautare de optiuni mai bune pe piata muncii si sunt, totodata, si foarte atragatori pentru recrutori.
Prin urmare, sunt si cautati. In ceea ce-i priveste pe cei mai tineri decat ei, vedem de aproximativ doi ani de zile o schimbare profunda de mentalitate si de abordare a ideii de cariera. Sunt mult mai atenti la semnalele pe care le transmite piata si la ce se intampla in economie si decid, prin urmare, sa nu mai amane foarte mult momentul primei angajari. De aceea, perspectivele economice nu foarte incurajatoare pentru anul viitor ii fac, iata, sa aplice intensiv, mai cu seama ca numarul de joburi entry level a fost, de asemenea, in crestere in 2022”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.
Daca ne raportam la perioada similara a anului trecut, observam ca numarul de aplicari aferente acestui segment de varsta este cu aproape 20% mai mare.
Din fericire, piata muncii ii asteapta pe tineri cu bratele deschise, angajatorii au mare nevoie de forta de munca, de tineri talentati si dornici sa-si puna amprena in diverse domenii de activitate. Astfel, ne transmit reprezentantii platformei, mai mult de 20.000 de joburi entry level sunt disponibile pe eJobs.ro.
Cum isi aleg tinerii jobul: in functie de posibilitatea de a se specializa la locul de munca, dar si de salariu
Atentia candidatilor tineri se indreapta in special catre acele domenii care fie au un numar mare de pozitii deschise si care permit specializarea la locul de munca, fie catre sectoarele care vin cu promisiunea unui salariu mare inca de la inceput. Astfel, cele mai cautate industrii sunt retailul, call center / BPO, IT / Telecom, servicii si advertising / marketing / PR.
"Cu exceptia IT-ului, toate aceste domenii sunt extrem de accesibile indiferent de pregatirea academica a candidatilor. De altfel, este bine stiut faptul ca in Romania exista un nivel foarte scazut de compatibilitate intre studiile urmate si jobul ales. Sunt multi studenti care se razgandesc pe parcursul anilor de facultate si decid sa faca o forma de reconversie pentru ca stiu ca exista programe oferite de companii care le permit sa invete de la zero un job nou fara sa aiba si un bagaj teoretic in spate”, explica Bogdan Badea.