Petrom investeste 32 de milioane de euro intr-o noua campanie de foraj in Marea Neagra
investitii petrompetrom marea neagrapetrol marea neagrazacaminte marea neagra
OMV Petrom a initiat o noua campanie de foraj offshore in ape de mica adancime, in perimetrul Istria din Marea Neagra. Primele operatiuni de foraj au inceput la finalul lunii decembrie 2020 urmand ca, la inceputul acestui an, sa inceapa forajul celei de-a doua sonde.
Investitia aferenta acestei campanii este de aproximativ 32 de milioane de euro. "OMV Petrom are o prezenta activa in Marea Neagra, de peste patru decenii, si, de-a lungul acestei perioade, si-a demonstrat rolul important in dezvoltarea economica a Romaniei.
Folosind solutii tehnice moderne, cautam, in acest fel, sa deblocam resurse suplimentare care pot compensa declinul productiei interne din zacamintele mature.
Marea Neagra are o importanta strategica pentru productia de gaze a Romaniei: in prezent, circa 10% din consumul anual de gaze al tarii provine din aceasta zona", a declarat Chris Veit, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Upstream.
Cele doua sonde de dezvoltare sunt forate la adancimi de peste 2.500 de metri sub fundul marii, in ape cu o adancime de aproximativ 60 de metri.
Aceasta campanie de foraj completeaza seria proiectelor de investitii pentru productia offshore din apele de mica adancime din Marea Neagra.
Peste 500 de milioane de euro au fost investiti intre 2014 si 2019, inclusiv pentru forarea a 16 noi sonde de explorare si productie si sidetrack- uri, modernizarea instalatiilor de productie si a sistemului de comprimare a gazelor.
Explorarea platoului continental romanesc din Marea Neagra a inceput in 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987.
In prezent, OMV Petrom are operatiuni de explorare, dezvoltare si productie in apele de mica adancime (blocul Istria) si operatiuni de explorare in parteneriat cu ExxonMobil in apele de mare adancime (Neptun Deep).
Productia de titei si gaze din apele de mica adancime (blocul Istria) este de circa 25.000 barili echivalent petrol pe zi si, in 2019, a reprezentat circa 17% din productia Grupului in Romania.