Pe de-o parte avem val de insolvente, pe de alta avalansa de firme cu capital strain: se infiinteaza masiv firme noi
insolventafirme cu capital straininvestitori straini
Mediul de afaceri din Romania este extrem de dinamic, daca analizam situatia din perspectiva insolventelor pe de-o parte si cea a firmele nou infiintate de investitorii straini.
Daca ne uitam pe datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), observam ca primele patru luni ale anului curent au adus o crestere cu 8,12% a
insolventelor, fata de perioada similara a anului trecut, in randul societatilor comerciale si al persoanelor fizice autorizate (PFA). Astfel, in perioada ianuarie - aprilie, in toata tara s-au inregistrat 2.171 de insolvente. Numai in aprilie, numarul acestora s-a ridicat la 561!
Literatura de specialitate defineste
insolventa ca fiind
"acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile (…) insolventa debitorului se prezuma atunci cand acesta, dupa 60 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor; prezumtia este relativa". Ei bine, putem deduce din cifrele pe care le avem pe masa ca un numar atat de mare al insolventelor poate fi un semnal de alarma al faptului ca economia Romaniei per ansamblu, impreuna cu fiscalitatea, nu alcatuiesc tocmai un mediu prielnic pentru afaceri.
In paralel cu avalansa de insolvente, se infiinteaza din ce in ce mai multe firme cu capital strain
Se pare ca, desi avem val de insolvente pe plan intern si numerosi patroni ajung la fundul sacului, pe de alta parte, strainii ne vad ca fiind o destinatie atractiva pentru business.
Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) arata ca numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a crescut, in primele patru luni din 2022. Concret, vorbim despre o evolutie semnificativa, cu 27,8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, respectiv ajungandu-se 2.186 de unitati. Numai in luna aprilie, de exemplu, au fost inmatriculate 546 de firme cu participare straina la capitalul social.
Italienii continua sa ramana cei mai mari investitori in tara noastra, impreuna cu olandezii.
De retinut ca la finele lunii aprilie 2022, la nivel national existau 239.033 societati cu participare straina la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la nu mai putin de 66,42 de miliarde de dolari.
Foto: pixabay