Pauza de masa se ponteaza? Poate fi considerata sau nu timp de lucru?
Conform art. 134 alin. (1) din Codul muncii, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la o pauza de masa (30 de minute, de exemplu). Concret, asta inseamna ca, la un program de 8 ore, ei muncesc 4 ore, fac pauza 30 de minute si apoi muncesc alte 4 ore, deci in total stau la serviciu 8 ore si 30 de minute. Unii salariati considera insa ca, din moment ce legea le da DREPTUL la pauza de masa, aceasta pauza trebuie inclusa in cele 8 ore de program. Deci faptul ca petrec la serviciu cu 30 de minute mai mult, fara sa fie platiti suplimentar, constituie un abuz. Au dreptate?
Raspunsul il ofera acelasi art. 134 din Codul muncii care, la alin. (3), spune clar:
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
Cu alte cuvinte, partile pot sa negocieze si sa prevada in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern ca, din cele 8 ore de program, 7,5 ore sunt timp efectiv de munca si 0,5 ore sunt pauza de masa. Dar in lipsa unei asemenea prevederi, durata pauzei de masa
se adauga celor 8 ore, fara ca asta sa atraga obligatii suplimentare de plata din partea angajatorului.
Si, pentru ca lucrurile sa fie mai clare, putem merge si in sens invers, anume sa plecam de la definitia timpului de munca (ca acesta se plateste, de fapt), asa cum este formulata la art. 111 din Codul muncii: timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si isi indeplineste sarcinile si atributiile.
Or, in pauza de masa el nu isi indeplineste sarcinile si atributiile, in consecinta aceasta perioada nu are cum sa fie timp de munca, deci
nu exista niciun temei ca ea sa fie platita.
Sa facem insa si precizarea importanta ca, desi pauza de masa este o perioada in care salariatul nu munceste, ea difera totusi de alte perioade in care, de asemenea, salariatul nu munceste – cum ar fi perioada de repaus dintre zilele de munca sau perioada saptamanala de odihna. Da, salariatul are dreptul sa se opreasca din activitate in pauza de masa, dar in cele 30 de minute nu poate face chiar ce vrea el.
Mai exact, daca el decide sa nu ia masa in acel interval, ci sa-si foloseasca cele 30 de minute pentru a-si rezolva niste probleme personale, care implica parasirea firmei, angajatorul ii poate interzice acest lucru. Parasirea firmei in timpul programului de lucru se incadreaza la invoire, ceea ce este cu totul altceva.
Sursa foto: www.pexels.com