Patronii romani, stransi la punga de Paste: foarte putini angajati primesc bani cadou, iar sumele sunt mici
prime de pasteprime angajati
Crizele multiple care macina economia se resimt in bugetele companiilor pentru primele de sarbatori.
Managerii de la noi din tara nu vor fi foarte darnici anul acesta cu salariatii lor, cel putin asta cred angajatii. O analiza a platformei de recrutare BestJobs arata ca mai putin de jumatate dintre angajati se asteapta la o prima de Paste. Mai mult decat atat, chiar si acolo unde prima va exista, valoarea ei nu amortizeaza nici macar jumatate din cheltuielile cu masa de sarbatoare. Conform studiului, desi cosul de cumparaturi pascale va depasi 500 de lei, cei mai multi dintre angajati nu cred ca vor primi mai mult de 200 de lei.
"In ultimul an, preturile bunurilor de consum au crescut constant, unele dintre produsele alimentare de baza fiind si cu 60% mai scumpe decat in urma cu un an, potrivit datelor INS. In aceste conditii, sarbatorile de Paste pun presiuni financiare pe bugetul angajatilor romani, care declara ca prima de sarbatori de la angajator ar fi un real ajutor (47%) sau cu adevarat esentiala (29%) pentru cumparaturile pascale, conform celui mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs. Cu toate acestea, doar 45% dintre angajati spera sa primeasca ceva in plus cu ocazia Pastelui, cu 10% mai putini decat anul trecut.
Dintre acestia, cei mai multi (58%) se asteapta sa fie rasplatiti de angajator cu o suma cuprinsa intre 100 si 200 de lei, desi nevoile reale a peste 77% dintre respondenti ar depasi valoarea de 500 de lei. Alti 26% estimeaza ca vor primi intre 200 si 400 de lei, iar 16% spera la o prima mai mare de 400 de lei", se arata in analiza citata.
Noutati fiscale: Incepand din acest an, angajatorii pot oferi beneficii extrasalariale cu ocazia Pastelui in valoare de cel mult 300 de lei, fara a fi impozitati
Managerii locali trebuie sa stie ca, de anul acesta, conform celor mai recente modificari de ordin fiscal, ei pot oferi beneficii extrasalariale cu ocazia Pastelui in valoare de cel mult 300 de lei, fara a fi impozitati.
Prima in bani este si anul acesta beneficiul preferat de angajati cu ocazia Pastelui, dupa cum au indicat jumatate dintre respondentii sondajului BestJobs. Alti 21% ar prefera tichete valorice sau vouchere, in timp ce 15% inclina spre clasicul cos cu produse specifice de sezon. 13% s-ar bucura sa primeasca
zile libere suplimentare si doar 3% ar alege o petrecere tematica organizata de angajator.
"Cu toate acestea, intrebati ce si-ar dori pentru aceasta ocazie in mod ideal, pe langa optiunile traditionale cu care s-au obisnuit, 35% au mentionat beneficii pe partea de sanatate, precum sedinte la sport, nutritionist sau psiholog, iar 4% au mentionat actiuni in cadrul companiei.
Urmand tendinta din ultimii ani, cea mai mare a bugetului total alocat pentru sarbatorile pascale este directionata catre masa de Paste. Mai exact, anul acesta 83% dintre angajatii care au raspuns la sondajul BestJobs intentioneaza sa cheltuiasca cel mai mult pe alimentele specifice sarbatorii, in timp ce 8% vor dedica cea mai mare parte din buget cadourilor, mai multi decat anul trecut. Sondajul a fost efectuat in luna aprilie, pe un esantion de 928 de utilizatori de internet din Romania", se mai noteaza in analiza.
Foto: pixabay.com