Patronii romani, pusi la zid de angajati: doar 6 din 10 salariati spun ca au fost ajutati financiar de angajator
inflatiescumpiribeneficii salarialebonuri de masatichete de masa
Ultimii ani au pus la grea incercare buzunarele romanilor. Cu rate tot mai scumpe la banci si preturi mai piperate pentru cele mai importante bunuri si servicii, 94% dintre angajatii romani declara ca marirea inflatiei le-a afectat cheltuielile lunare. Din pacate, sprijinul a intarziat sa apara. Doar 6 din 10 spun ca au fost ajutati de patronii lor in aceasta perioada.
Potrivit studiului "Pranzul la birou", realizat de iVox.ro si Pluxee Romania, 1 din 3 angajati romani alege sa ia pranzul la un restaurant sau sa comande la birou, in timp ce 56% dintre acestia prefera pachetul pregatit de acasa. Obiceiurile romanilor in ceea ce priveste masa de pranz din timpul saptamanii de lucru s-au schimbat fundamental fata de anii anteriori, ca o consecinta a situatiei economice ce a afectat puterea de cumparare a acestora.
Aproape 95% dintre angajatii romani au declarat ca obiceiurile lor lunare s-au schimbat ca urmare a cresterii inflatiei. In topul masurilor luate de romani pentru a face fata cresterii inflatiei se numara: o mai buna evidenta a cheltuielilor lunare, decizie luata de 40% dintre respondenti, amanarea cheltuielilor semnificative precum concedii sau alte investitii, masura realizata de aproximativ 2 din 5 romani si renuntarea la mesele din oras, solutie adoptata de 14% dintre romani. 85% dintre romani considera ca inflatia s-a resimtit inclusiv in valoarea pranzului luat la birou.
Angajatii si-ar dori mai multe beneficii salariale
Pe langa schimbarile realizate pe plan personal, angajatii romani cauta sustinere in fata majorarilor economice inclusiv de la companiile pentru care lucreaza. Printre masurile asteptate de catre angajatii romani de la angajatori, se numara: cresterea numarului de beneficii salariale, (22% dintre respondenti) si cresterea valorii tichetelor de masa (26% dintre romani). Doar 1 din 3 angajati romani au declarat ca primesc in prezent tichete de masa la valoarea maxima stabilita legal, mai exact 40 de lei/ zi.
"Studiul despre obiceiurile romanilor cu privire la masa de pranz pune in lumina o situatie putin surprinzatoare: angajatii romani resimt efectele majorarii de preturi din ultimii ani si se asteapta la sustinere inclusiv de la companiile pentru care lucreaza.
Cresterea de catre angajatori a valorii tichetelor de masa nu este doar o masura asteptata de catre un procent semnificativ dintre acestia, ci si un instrument al angajatorului pentru a sprijini bugetul companiei cu pana la 29%, comparativ cu alte elemente din pachetul salarial. In plus, in contextul in care creste preocuparea pentru strategiile de retentie si motivare a angajatilor valorosi, credem ca astfel de strategii pot incuraja loialitatea si stabilitatea pe termen lung a companiei", a declarat Manuel Fernandez Amezaga, CEO Pluxee Romania si Bulgaria.
Cercetarea a fost efectuata in perioada 01-09 aprilie 2024, pe un esantion de 1000 de persoane, barbati si femei, angajati in campul muncii, din mediul urban. Studiul este reprezentativ la nivel national.
Foto: manager.ro