Patronii romani cer o fiscalitate simpla: sa inteleaga toata lumea ce are de facut
fiscalitatemodificari fiscale
In contextul in care in spatiul public se vorbeste despre posibilitatea modificarii din temelii a fiscalitatii pentru sectorul privat, presedintele Consiliului IMM, Florin Jianu, subliniaza faptul ca microintreprinderile au nevoie de "o fiscalitate simpla" care, de altfel, ar avantaja si statul. Toata lumea ar sti ce trebuie sa faca si cum.
"Trebuie sa fie o fiscalitate simpla pentru microintreprinderi, atat ca aplicare si intelegere pentru firme, dar si pentru stat. Pentru ca, daca introducem tot felul de conditionari, spunem ca impozitarea este 1%, dar aceasta impozitare de 1% e conditionata de o rata a profitabilitatii mai mica de 30%, altfel, in luna respectiva, schimbi impozitarea, e conditionata de faptul ca ai angajati, n-ai angajati si tot felul de astfel de lucruri.
Mai mult zapacim pe toata lumea, ii innebunim pe toti, nimeni nu mai intelege absolut nimic. Hai sa stabilim un prag al impozitarii simplu, usor de aplicat", a spus, miercuri, presedintele Consiliului IMM, Florin Jianu.
De altfel, oamenii de afaceri cer ca modificarile fiscale sa fie mai degraba mai putine, dar cu impact major si care sa aduca reforme, decat liste ample de schimbari care nu aduc o plus valoare reala.
In plus, mai subliniaza Jianu, avem nevoie in primul rand de o reforma in zona publica. Statul e primul care trebuie sa aduca schimbari importante, la fel si companiile mari.
Firmele asteapta sa fie consultate, la o discutie finala, pe tema modificarilor fiscale
Acesta a mai spus: "din discutia pe care am avut-o cu prim-ministrul, dansul a spus ca o sa mai aiba o intalnire cu mediul de afaceri, o intalnire finala. Noi am solicitat sa nu fie un pachet atat de larg de masuri, ci sa fie 4-5 masuri care sa aiba impact major, care sa insemne reforme in Romania, pornind cu reforma statului, companii mari si abia lasand la sfarsit, poate anul asta lasam la sfarsit companiile mici".
Totodata, un alt aspect important ar fi protejarea unor industrii sensibile, cum ar fi cea a ospitalitatii, unde Jianu crede ca nu avem voie sa venim cu taxe si mai impovaratoare pentru companii. TVA-ul de 9% e suficient, spune oficialul, care e de parere ca o fiscalitate mai agresiva in aceasta zona ar fi de natura sa ingroape si mai mult sectorul turistic romanesc.
Te-ar putea interesa si: Impozitarea firmelor mari din Romania, sub lupa. Cati bani ne scapa printre degete, de fapt
Foto: unsplash.com