Patronii romani au rabdarea pusa la grea incercare: au locuri de munca cu duiumul, dar n-au pe cine angaja
locuri de muncacriza de forta de muncadeficit de personalangajarijoburi disponibile
Pe langa multiplele provocari si crize care erodeaza firmele romanesti, managerii nostri trebuie sa gestioneze si o criza de forta de munca ce s-a accentuat in ultima perioada.
Firmele noastre publica zeci de mii de joburi disponibile in toata tara, dar patronii se plang de faptul ca lipsesc doritorii. Pur si simplu unele firme au activitatea incetinita sau chiar dezvoltarea ingreunata din cauza ca lipseste personalul.
Cele mai recente date ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), arata ca in toata tara avem disponibile nu mai putin de 42.055 locuri de munca.
Exista joburi pentru toate gusturile si calificarile
De la muncitori necalificati la persoane care au studii de specialitate, angajatorii nostri au mare nevoie de muncitori care sa ocupe posturile vacante si care le ingreuneaza activitatea.
Cele mai multe locuri de munca sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor (3.462); muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet (2.553); lucrator comercial (2.154); manipulant marfuri (1.812); agent de securitate (1.319); montator subansamble (1.212); muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii (1.059); muncitor necalificat in industria confectiilor (1.031); confectioner-asamblor articole din textile (818); lacatus mecanic (707).
Din cele 42.055 locuri de munca vacante declarate de angajatori la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, 2.507 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer in diferite domenii de activitate; programator; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist in economie generala; referent; profesor invatamant gimnazial etc.), 9.724 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrator comercial; manipulant marfuri; agent de vanzari; montator subansamble; vanzator la domiciliul clientului pe baza de comanda etc), 9.564 pentru persoanele cu studii profesionale (lacatus mecanic; confectioner-asamblor articole din textile; sudor; electrician de intretinere si reparatii; conducator auto transport rutier de marfuri etc.), restul de 20.260 locuri de munca fiind destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor; muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet; agent de securitate; muncitor necalificat in industria confectiilor; montator subansamble; etc).
Romanii au si sansa de a pleca la munca in strainatate
Prin reteaua EURES Romania exista si posibilitatea a obtine un job in afara tarii. Conform institutiei, exista 209 locuri de munca vacante in Spatiul Economic European.
De exemplu, Belgia pune la dispozitie 96 locuri de munca pentru:ospatar; muncitor necalificat in agricultura; Germania - 30 locuri de munca pentru: sofer camion; curier colete si scrisori; incarcator/ sortator corespondenta; educator/ educatoare;
In Polonia sunt 27 locuri de munca pentru: muncitor depozit – operator stivuitor; asistent productie; operator masina CNC; lacuitor/vopsitor; strungar/frezor; sudor MIG/MAG sau gaz; lacatus; operator CNC;
In Finlanda sunt 23 locuri de munca pentru: operatori CNC; muncitor in industria prefabricatelor din beton, constructie elementi; muncitor in productie pentru elemente din beton;
Olanda are 14 locuri de munca pentru: stivuitorist; culegator pere; culegator mere si pere; legumicultor;
Norvegia publica 12 locuri de munca pentru: tamplar; frizer traditional; instalator sanitar; sticlar/ slefuitor sticla; sticlar/ artiza sticla;
Danemarca ofera 5 locuri de munca pentru: izolator; montator schele; instalator tevi; alpinist; vopsitor industrial;
In cele din urma, alte 2 locuri de munca sunt oferite de Malta, pentru farmacisti.
Foto: freepik.com