Patronii romani au ajuns sa nu mai poata dormi noaptea: nu banii sunt grija lor. Ce ii macina, de fapt
criza fortei de muncalocuri de muncapiata muncii
Majoritatea angajatorilor de la noi din tara se declara afectati de criza fortei de munca. Acestia sustin ca nu reusesc sa gaseasca personal pentru a ocupa locurile de munca vacante, iar fenomenul este unul generalizat, desi unele domenii sunt mai puternic afectate decat altele.
Criza fortei de munca si exodul creierelor reprezinta, de ani buni, probleme grave pe care le infrunta antreprenorii nostri. In ultimul an, insa, acestea s-au acutizat.
Doar in primele 10 luni din 2021 au fost deschise peste 309.000 de joburi noi, cu aproximativ 10.000 mai multe decat cele scoase la bataie pe intreg parcursul lui 2020, arata cel mai recent studiu realizat de eJobs.
Aceste cifre arata, pe de-o parte, faptul ca angajatorii romani se confrunta cu o criza de forta de munca, dar ofera si un semnal pozitiv, in sensul in care companiile romanesti au din nou incredere in revenirea economica si pariaza pe extindere, facand noi angajari.
In Retail, Transport/Logistica, Prestari Servicii, IT/Telecom si Industria alimentara se fac angajari masive
Domeniile care au avut nevoie de cei mai multi angajati luna trecuta au fost Retail, Transport/Logistica, Prestari Servicii, IT/Telecom si Industria alimentara, fiecare dintre acestea scotand la bataie peste 3.800 de joburi noi. O alta premiera a lunii octombrie o constituie faptul ca primele trei orase de provincie care au avut cele mai multe locuri de munca disponibile, Cluj, Timisoara si Brasov, nu doar ca au egalat si chiar depasit Bucurestiul, dar au avut impreuna cu aproape 5.000 de joburi mai mult decat Capitala. Astfel, doar primele doua, Cluj si Timisoara, au fost foarte aproape de a egala oferta de locuri de munca din Bucuresti.
Munca remote - noua tendinta pe piata muncii de la noi
In contextul sanitar problematic pe care il traverseaza tara noastra, munca de acasa continua sa fie la inaltime. Astfel, din totalul de locuri de munca noi disponibile in octombrie pe eJobs.ro, 8,2% au fost remote, in crestere fata de luna precedenta, cand reprezentau 6,6%, mai arata datele eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara.
"Ne bucuram sa vedem ca nu doar angajatii isi doresc sa lucreze remote, dar si angajatorii au inteles nevoia acestora de flexibilitate, dovada fiind cresterea numarului de joburi remote din ultima perioada. Asta arata si ca nivelul de incredere in echipe a crescut in multe companii si, de asemenea, ca programele de evaluare a angajatilor au fost regandite.
Totodata, peste 95% dintre joburile noi din octombrie sunt full time, ceea ce demonteaza inca o data alte credinte vechi apropo de flexibilitate, asa cum am vazut pe tot parcursul pandemiei: munca remote si joburile full time nu se exclud, ba din contra, se completeaza foarte frumos", spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
Mai multe oferte de munca pentru strainatate
O alta tendinta interesanta este aceea a cresterii numarului de joburi pentru strainatate. 15,5% din oferta lunii octombrie a acestui an a fost pentru strainatate, in crestere cu aproape 5 procente fata de luna anterioara. Cele mai multe locuri de munca din strainatate au fost scoase la bataie de tari precum Germania, Anglia, Olanda, Irlanda si Franta, iar domeniile cu cea mai mare oferta de joburi au fost Transport/Logistica, Constructii, Productie, Medicina si Prestari servicii. Totodata, interesul candidatilor pentru joburile in afara ramane la un minim istoric: doar 1,5% dintre aplicarile aferente lunii octombrie fiind pentru pozitii in strainatate.
"Ne asteptam ca la final de an sa se resimta o usoara incetinire a angajarilor, ca urmare a noilor restrictii impuse, dar si Sarbatorilor, cand o mare parte dintre angajati intra in concedii.