Industria HoReCa se confrunta cu o criza fara precedent in ceea ce priveste forta de munca, situatia din prezent dovedindu-se mai critica chiar si fata de cea de dinainte de pandemie. Industria ospitalitatii a suferit pierderi semnificative in ultimii doi ani, anul 2020 aducand pentru HoReCa o crestere a pierderilor nete de nu mai putin de 220% in comparatie cu anul precedent. Sectorul HoReCa s-a dovedit astfel a fi unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei de la inceputul pandemiei, multi specialisti sustinand ca aceasta industrie a functionat in tot acest timp mai mult din inertie.
Corina Macri, presedintele Asociatiei Horetim, este una dintre vocile principale care trage un semnal de alarma in acest sens, sustinand ca industria HoReCa este total depasita de situatie la aceasta ora. Corina Macri subliniaza faptul ca situatia actuala este foarte grava, explicand ca sunt multi oameni care isi doresc sa isi redeschida afacerile dupa pandemie si nu reusesc din cauza faptului ca nu au personal.
Una dintre explicatiile ce se regasesc in spatele acestei crize fara precedent face referire la faptul ca multi dintre oamenii ale caror locuri de munca au fost puse in pericol in timpul pandemiei s-au reprofilat, pierzandu-si increderea in aceasta industrie. Unul dintre cele mai afectate judete din tara la acest capitol este Timis, acolo unde exista un deficit de forta de munca pe orice post din acest domeniu de activitate: lucrator comercial, spalator de vase, receptioner, bucatar, ajutor de bucatar si asa mai departe.
Situatia este cu atat mai complicata cu cat Timisoara urmeaza sa fie Capitala Europeana a Culturii in anul 2023. In acest context, autoritatile se asteapta la o crestere semnificativa a numarului de turisti care vor ajunge in cel mai important oras din zona Banatului.
Intrebata daca oferirea unor salarii mai mari nu ar fi o solutie pentru reatragerea oamenilor spre aceasta industrie, Corina Macri a declarat ca patronii din HoReCa se regasesc un cerc vicios la momentul actual, neavand posibilitatea sa ofere salarii mai mari. Antreprenorii din acest domeniu sustin ca salariile vor creste odata cu cresterea veniturilor, insa aceasta crestere a veniturilor nu este posibila fara personalul care sa ajute la redeschiderea activitatii.
Totodata, tinand cont de costurile din ce in ce mai mari in ceea ce priveste materia prima si utilitatile, multi antreprenori acuza ca le este teama sa ofere salarii mai mari pentru ca risca sa nu le poata acoperi.
Citeste si: Angajatii privilegiati fiscal din Romania: ei nu platesc taxe si impozite ca noi toti
Ultimele NOUTATI
Un angajator nu poate aplica alte sanctiuni disciplinare decat cele prevazute in Codul muncii!
Se dau zeci de milioane de euro de la stat! Banii intra in conturile acestor romani, pana pe 30 aprilie!
Se taie in carne vie! Marcel Ciolacu anunta concedieri masive in randul bugetarilor! Vezi cine ramane fara job!
Partenerii nostri
Modificari in Codul Muncii - aspecte reglementate de Legea nr. 283/2024 si OUG nr. 156/2024
Procedura de angajare a unui gestionar. [Model] contract de garantie
Impozit dividende 2025: Schimbarile fiscale explicate prin 3 exemple concrete
Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 Modele EDITABILE, usor de personalizat
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Certificatul de nastere pierdut: Pasi esentiali pentru obtinerea unui duplicat