Patronii de restaurante, bagati in sperieti de Protectia Consumatorilor: din 15 martie se aplica legea care ii streseaza cel mai mult
meniuri restauranteprotectia consumatoruluianpchoria constantinescupatroni restaurantehoreca
15 martie este o data limita pentru patronii de restaurante din Romania. De astazi se aplica poate cea mai dificila lege pentru acestia. Vor fi nevoiti sa fie total transparenti cu meniurile din localurile lor. Clientii trebuie sa stie exact ce mananca si ce platesc, atunci cand le trec pragul pentru a lua masa, dupa cum prevede un ordin al Protectiei Consumatorilor.
Incepand de astazi, meniurile din restaurante ar trebui sa contina, pe langa elementele deja existente, si date precum:
-grasimi,
-acizi grasi
-acizi saturati
-glucide
-zaharuri
-proteine
-sare.
-conservanti
-coloranti
-stabilizatori
-emulsificatori
-E-uri.
"Vreau sa fac o paranteza legat de ordinul ce stabileste ce informatii trebuie sa ne puna la dispozitie operatorul economic din alimentatie publica, fie ca vorbim despre cantina, fie ca vorbim despre restaurante sau unitati de alimentatie de tip fast-food.
Am emis un Ordin in urma discutiilor cu asociatiile de protejare a intereselor consumatorilor si dupa ce am stabilit abordarea la nivel european, in sensul in care consider si acum necesar ca pentru ciorba de perisoare sa ne fie comunicate toate informatiile de care cu siguranta avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt facute perisoarele, existand variante din ce in ce mai multe. In curand pot sa fie facute si din greieri, dar macar sa stim acest lucru.
De asemenea, trebuie sa luam in calcul ca multi operatori economici servesc, astazi, produse similare ca aspect si ca gust produselor cu care suntem familiarizati, in sensul utilizarii cremelor vegetale pe baza de ulei de palmier in locul smantanii sau a unor produse similare cu branza feta, ca aspect si ca textura, in conditiile in care si acestea sunt facute cu putin zer si foarte multa grasime de palmier. Ma gandesc ca daca Dumnezeu voia ca noi, cei din spatiul danubiano-carpato-pontic, sa mancam grasime de palmier, cu siguranta am fi avut pe dealurile tarii noastre paduri destul de aglomerate cu astfel de copacei", a declarat, in ianuarie, seful ANPC, Horia Constantinescu.
Oficialul promite ca ANPC va face controale pentru a se asigura ca patronii de restaurante respecta legea si mai ales isi respecta clientii.
Foto: pixabay.com