Pasiunile pot fi sursa de inspiratie si se pot transforma in afaceri care sa ofere servicii sau productie care sa sustina familii si comunitati mici. De partea cealalta, institutiile financiare vor fi, la randul lor, interesate sa ofere suport pentru orice afacere, pentru ca aceasta este unica solutie prin care economia poate fi mentinuta vie. Oamenii au nevoie de banci, iar bancile au nevoie de afaceri profitabile.
Revenirea masiva a romanilor plecati la munca in strainatate si perspectiva redusa in ceea ce priveste gasirea unor noi locuri de munca dincolo de granite pot avea beneficii pentru dezvoltarea unor mici businessuri pe plan local, in mediul rural sau in orasele mici, folosind, pe de-o parte, ofertele de credite pentru afaceri si, pe de alta, capitalul propriu. Ceea ce conteaza sunt ideile de afaceri, iar aici pasiunile pot sa fie o sursa de inspiratie.
Cultura pamantului, cresterea pasarilor si a animalelor sunt tot atatea idei de afaceri, dar aceste activitati implica, pe de o parte, costuri, pe de alta, forta de munca si, nu in ultimul rand, o piata de desfacere stabila pentru a aduce profit.
Exista multe alte activitati care pot sa fie punct de start pentru afaceri care sa aduca suficient profit pentru a sustine financiar o familie sau mai multe. Si toate plecate din pasiuni, pentru ca munca facuta din placere este cea mai frumoasa.
Cele mai multe dintre zonele rurale sunt aprovizionate cu paine din fabricile aflate in orase. A pune pe picioare o mica fabrica de paine atat cat sa acopere necesarul unei comunitati de 1000-1500 de locuitori este o afacere sigura si garantat profitabila. Afacerea poate incepe cu o investitie minima si se poate dezvolta, pe parcurs, din profit.
Si pentru ca o brutarie nu are cum sa nu mearga (cine rezista la mirosul de paine calda?), daca esti pasionat de cofetarie, poti face si checuri si cozonaci, dar si prajituri simple.
In multe locuri din tara oamenii fac si azi sapun de casa. Este practic un produs ale carui materii prime sunt reziduurile de la alte activitati. Sapunul are la baza trei elemente: grasimi, apa si lesie. Candva, lesia se facea din apa si cenusa de lemn, azi este hidroxidul de potasiu sau alt produs alcalin. Evident, lucrurile nu mai sunt atat de simple azi, dar principiul este acelasi. Orice student la chimie poate fi consilier de nadejde pentru o fabricuta rurala care sa produca sapunuri naturale. Beneficiile sunt sigure, pentru ca oamenii au un apetit din ce in ce mai mare pentru tot ceea ce este traditional, simplu, curat si natural.
Deseori, pentru un tuns, oamenii merg 10-20 de kilometri, pana in orasul apropiat. Orice comunitate care are mai mult de 1500 de suflete si o scoala va fi fericita sa aiba o frizerie. Conteaza mult unde este amplasata, dar, daca o vei putea deschide intr-un loc pe unde, de voie, de nevoie se circula, succesul unei astfel de investitii este garantat. Costurile sunt minime, mai ales in mediul rural, iar beneficiile constante. Un pas inainte ar putea fi un atelier de coafura/ frizerie si manichiura mobil. Costurile de implementare ar fi si mai mici!
Este plina tara de fabricute unde se face croitorie in sistem lohn pentru firme de prestigiu. Dar dai cu tunul si nu gasesti o croitorie unde sa-ti modifici o fusta, sa faci o rochie sau o lenjerie de pat. Si, daca nu ai masina de cusut acasa sau nu te pricepi sa cosi, esti obligat sa cumperi totul de-a gata si, din pacate, nu poti reutiliza nimic. Un atelier de croitorie are succes oriunde ar fi deschis. Putina publicitate, pasiune pentru handmade, oferte variate si disponibilitatea de a te adapta la toate cerintele clientilor fac dintr-o astfel de intreprindere una de maxim succes.
Pentru reparatii mari, probabil ca oricine va apela la un service care are de toate. Cu toate acestea, daca iti place mecanica si daca esti indragostit de masini si motoare, micul atelier auto unde se pot rezolva probleme simple este o afacere care merge bine. Mai ales ca zona rurala inseamna agricultura, iar fiecare gospodarie are macar un tractoras de cinci cai putere, care, inevitabil, are nevoie de un mecanic priceput din cand in cand.
Te pricepi sa lucrezi cu un calculator? Un magazin cu servicii IT cu tot ceea ce poate avea nevoie omul in ziua de azi, de la imprimanta, servicii de copiere, scanare si comunicare online poate aduce si bani si beneficii unei comunitati. Iubesti animalele? Deschide un mic magazin cu produse pentru animale. In mediul rural ar fi o afacere de succes. Totul este sa ai ideea si curajul de a incepe!
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si