Paradoxul pietei muncii din Romania: Angajatii se plang ca sunt in somaj, patronii sufera din cauza deficitului de personal
rompanangajarilocuri de muncajoburisomaj
Daca analizam o situatie pe care o vom prezenta in randurile care urmeaza, vom constata ca exista doua realitati romanesti cu privire la piata muncii. Pe de-o parte, stim cu totii vesnica lozinca a romanilor cu privire la lipsa locurilor de munca. Pe de alta, auzim tot mai multe voci din randul managerilor de companii, care se plang, la randul lor, de faptul ca au deficit de forta de munca. Unde sa fie adevarul?
Una dintre industriile grav afectate de lipsa de personal este cea a Moraritului, Panificatiei si Produselor Fainoase.
Presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, sustine ca firmele din acest domeniu se confrunta cu un deficit de personal de aproximativ 10%, in tara activand in jur de 60.000 de angajati in aceasta industrie.
"Este o situatie grea", sustine oficialul ROMPAN, conform
Agerpres.
Practic, industria ar angaja si maine mii de oameni, de care patronii au nevoie acuta, insa, nu gasesc acesti oameni.
Ce-i drept, salariile nu sunt foarte atractive, recunoaste oficialul ROMPAN
Revenind la situatia industriei de panificatie, se pare ca aceasta este cu adevarat critica, iar la gravitatea sa contribuie mai multi factori, precum:
-
produsele de panificatie din Romania sunt cele mai ieftine din Uniunea Europeana.
"Pretul nostru la paine este in lei la fel cat este in euro in Germania, Spania sau Franta. Sunt cele mai mici preturi din Uniunea Europeana si trebuie sa te incadrezi si cu salariile in preturile acestea. Toate lumea tipa cand maresti pretul la produs: "s-a marit cu 10 bani", dar daca ii vezi pe jos nu ii iei, dai cu piciorul", spune presedintele ROMPAN.
-
industria nu beneficiaza de finantare, nici prin scheme de ajutor de stat, nici de fonduri europene.
"In domeniul prelucrarii secundare a cerealelor ceea ce inseamna panificatie, patiserie, paste fainoase, biscuiti si alte produse fainoase situatia este critica, pentru ca doi ani nu vom beneficia de niciun un euro din fonduri europene (...) Anul acesta nu putem sa facem o schema de ajutor pentru ca nu este gata PNS-ul. Daca nu a fost finalizat nu poti sa vii cu o schema de ajutor", a explicat presedintele ROMPAN.
Reclama negativa la painea neambalata a afectat puternic industria, in perioada de pandemie
Mai mult decat atat, industria a fost afectata si de pandemie, in sensul in care epidemiologii au recomandat oamenilor sa evite sa consume produse neambalate, pe motiv ca ar putea exista un risc de transmitere a noului tip de coronavirus.
"Vedeti ca se face de ceva timp o reclama negativa la adresa produselor de panificatie din piata. Sunt unii interesati in acest domeniu, ca sa ramana pe piata sau sa incurajeze importul de produse, si atunci fac reclama negativa painii neambalate ca si cand ar fi numai in Romania, desi in toate statele UE, si in Germania, Franta sau Olanda, sunt produse ambalate si neambalate pentru populatie. La noi este si un specific: lumea prefera produsul proaspat cu durata de valabilitate mica. Din studiul nostru de piata, 70% din populatie doreste sa cumpere paine proaspata calda. Ori aceasta nu se poate ambala asa calda. As vrea sa transmit consumatorilor: painea nu este purtatoare de Covid, asa cum spun unii care au facut aceasta reclama negativa ca sa isi castige un segment de piata, nici nu se pune problema de asa ceva", a transmis Aurel Popescu.
Citeste si: Din ce motive ar trebui sa accepti un job prost platit
Foto: freepik