Pandemia creeaza un nou miliardar la fiecare 30 de ore. Averile superbogatilor au crescut in 2 ani de Covid cat in 23 de ani la un loc
averimiliardarisuperbogati
Se stie foarte bine faptul ca orice criza naste oportunitate, iar pandemia nu a facut exceptie de la aceasta lege nescrisa a lumii antreprenoriale. Au existat domenii de afaceri care au inregistrat castiguri fabuloase, chiar daca intregul context economic era unul fragil, marcat de incertitudini si presiuni. Vorbim, de exemplu, despre sectorul alimentar si cel energetic!
Un studiu realizat de ONG-ul Oxfam, arata ca pandemia creeaza un nou miliardar la fiecare 30 de ore.
"Pe masura ce costul bunurilor esentiale creste mai repede decat a crescut in decenii, miliardarii din sectoarele alimentare si energetice isi maresc averea cu 1 miliard de dolari la fiecare doua zile", precizeaza sursa citata.
Pentru fiecare miliardar nou creat in timpul pandemiei aproape un milion de oameni ar putea fi impinsi in saracie extrema in 2022, aproape in acelasi ritm. Astfel, arata ONG-ul, 573 de oameni au devenit noi miliardari in timpul pandemiei, cu un ritm de unul la fiecare 30 de ore. Ne asteptam ca in acest an ca inca 263 de milioane de oameni sa se prabuseasca in saracia extrema, cu o rata de un milion de oameni la fiecare 33 de ore.
Averea miliardarilor a crescut mai mult in primele 24 de luni de COVID-19 decat in 23 de ani la un loc. Averea totala a miliardarilor lumii este acum echivalenta cu 13,9% din PIB-ul global. Aceasta este o crestere de trei ori (de la 4,4 la suta) in 2000.
Astazi, 2.668 de miliardari – cu 573 mai multi decat in ??2020 – detin 12,7 trilioane de dolari, o crestere de 3,78 trilioane de dolari.
Potrivit sursei citate, corporatiile din sectoarele energetice, alimentare si farmaceutice inregistreaza profituri record, chiar daca salariile abia s-au clintit si lucratorii se confrunta cu scumpiri.
"Averile miliardarilor nu au crescut pentru ca acum sunt mai destepti sau muncesc mai mult"
"Averile miliardarilor nu au crescut pentru ca acum sunt mai destepti sau muncesc mai mult. Muncitorii muncesc mai mult, pentru un salariu mai mic si in conditii mai proaste. Cei superbogati au manipulat sistemul cu impunitate timp de decenii si acum culeg roadele. Ei au confiscat o cantitate socanta din bogatia lumii ca urmare a privatizarii si monopolurilor, a evitarii reglementarilor si a drepturilor lucratorilor, in timp ce isi ascund banii in paradisuri fiscale - totul cu complicitatea guvernelor", noteaza sursa citata.
"Intre timp, milioane de altii sar peste mese, opresc incalzirea, raman in urma cu facturile si se intreaba ce pot face mai departe pentru a supravietui".
"Cei extrem de bogati si puternici profita de durere si suferinta"
"Cei extrem de bogati si puternici profita de durere si suferinta. Acest lucru este de neconceput. Unii s-au imbogatit prin interzicerea a miliarde de oameni a accesului la vaccinuri, altii prin exploatarea preturilor in crestere la alimente si energie. Ei platesc bonusuri masive si dividende in timp ce platesc cat mai putin impozit posibil. Aceasta bogatie in crestere si saracia in crestere sunt doua fete ale aceleiasi monede, dovada ca sistemul nostru economic functioneaza exact asa cum l-au proiectat cei bogati si puternici", a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International.