OMV Petrom a facut profit de 2,489 miliarde de lei in 2017 si propune un dividend unitar de 0,02 lei
profit petromrezultate petromdividende petrom
Pentru anul 2017, OMV Petrom a raportat un profit net de 2,489 miliarde de lei, in crestere cu 140% fata de anul 2016.
Valoarea vanzarilor consolidate a fost de 19,435 miliarde de lei, cu 17% mai mare decat in 2016, datorita vanzarilor in crestere in toate segmentele de activitate ca urmare a conditiilor economice imbunatatite.
Vanzarile din Downstream Oil au reprezentat 74% din totalul vanzarilor consolidate, vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 23%, iar cele din Upstream aproximativ 2%.
Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale a crescut cu 92% la 3,273 miliarde de lei, ca urmare a conditiilor economice imbunatatite, cererii mai mari, disciplinei costurilor si eliminarii impozitului pe constructii speciale incepand cu 2017.
Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale este calculat dupa eliminarea elementelor speciale de natura cheltuielilor in suma de 105 milioane de lei si a castigurilor din detinerea stocurilor in valoare de 102 milioane de lei.
Profitul net atribuibil actionarilor OMV Petrom a fost de 2,491 miliarde de lei, de la 1,043 miliarde, in 2016.
Pe baza rezultatelor preliminare si fluxului de trezorerie extins foarte bun, Directoratul OMV Petrom propune Consiliului de Supraveghere si Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc in aprilie, un
divident brut unitar de 0,02 lei, fata de 0,015 lei, in anul precedent.
Valoarea dividendului reprezinta o rata de distribuire a profitului net de 45%. Calculat la pretul de inchidere, de luni, de la Bursa de Valori Bucuresti, randamentul net al dividendului este de 5,26%.
“In 2017, rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale aproape s-a dublat la 3,3 miliarde de lei, ambele segmente, Upstream si Downstream, avand contributii similare.
Segmentul Upstream a beneficiat de preturi realizate mai bune, costuri de productie si cheltuieli cu amortizarea mai mici.
Rezultatul Downstream Oil reflecta marje de rafinare mai bune precum si o cerere mai mare. Rezultatul Downstream Gas a reflectat, in principal, marje solide la electricitate si venituri din asigurarea aferenta centralei electrice de la Brazi.
Toate cele amintite anterior au condus la un flux de trezorerie din activitati de exploatare de 6 miliarde de lei in 2017. Pe parcursul anului, am efectuat investitii de 3 miliarde de lei si am platit dividende in valoare de 0,8 miliarde de lei, rezultand un flux de trezorerie extins dupa plata dividendelor de 2,7 miliarde de lei.
Pentru 2018, ne-am planificat un nivel al investitiilor de 3,7 miliarde de lei, in principal pentru intensificarea activitatii de foraj, proiectul Neptun, revizia generala planificata a rafinariei Petrobrazi si pentru proiectul Poli-combustibili.
In timp ce prioritatea noastra ramane maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream, estimam un declin al productiei medii zilnice de 4% comparativ cu 2017, excluzand vanzarile de zacaminte”, a declarat
Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.