Oficial BNR, despre firmele care merg sa se imprumute la banci: Nu ai cum sa finantezi o entitate care ea insasi nu e dispusa se se ajute
imprumuturi la bancifirmecreditarebnr
Florian Neagu, director adjunct in cadrul Directiei Stabilitate Financiara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a dezbatut, de curand, doua teme deosebit de importante in aceasta perioada de crize in cascada. Pe de-o parte, a dat un semnal pozitiv cu privire la evolutia sectorului bancar romanesc, competitiv pe plan european si pe de alta a vorbit despre finantarile bancare catre firme, subiniind, printre randuri, ca prima necesitate ca firma respectiva sa fie dispusa ea insasi sa se ajute, inainte de a cere un imprumut.
Referitor la bancile noastre, oficialul Bancii Nationale a spus ca
institutiile bancare din Romania nu duc lipsa de lichiditate si nici n-au probleme de capital. Prin urmare, creditarea nu va avea de suferit in urmatoarea perioada, semnal deosebit de important, pentru ca multe companii private depind de banii contractati de la banci.
BNR depune in continuare toate eforturile pentru a spriji sectorul local de business, mai transmite reprezentantul bancii noastre centrale.
Pe de alta parte insa, multe firme nu sunt dipuse ele insele sa se ajute, subliniaza oficialul BNR, care vorbeste despre capitalul companiilor, uneori foarte mic sau chiar negativ.
"Nu ai cum sa finantezi o entitate care ea insasi nu e dispusa se se ajute, nu ai cum sa soliciti unui tert, in cazul acesta unei banci, care 90% nu sunt banii ei, sunt banii deponentilor, sa isi puna ea pielea la bataie"
"Cred ca sunt mai multe lucruri pe care noi la Banca Nationala le facem pentru a sprijini antreprenorii.
In primul rand, ne asiguram ca bancile au suficienta lichiditate si suficient capital pentru ca activitatea de creditare sa continue in conditii normale. Iar uitandu-ne la indicatorii standard in monitorizarea acestui obiectiv, atat pe solvabilitate cat si pe lichiditate, sectorul bancar romanesc are valori semnificativ peste media europeana.
Uitandu-ne la cat crediteaza bancile din Romania, sunt multe nuante. In primul rand as incepe cu elementele structurale, cand avem cel mai scazut nivel de intermediere financiara din Europa in Romania.
Prin urmare, creditarea catre companii si creditarea catre populatie, ca raportare in PIB e cea mai mica. Si te intrebi care ar fi motivele si ce solutii pot fi (...)
Cand era legea care spunea ca macar 200 de lei sa ai capital au fost foarte multi ani in care aproape jumatate din firmele din Romania, deci avem aproape 700.000, 350.000 de companii din Romania erau cu capitaluri negative.
Nu ai cum sa finantezi o entitate care ea insasi nu e dispusa se se ajute, nu ai cum sa soliciti unui tert, in cazul acesta unei banci, care 90% nu sunt banii ei, sunt banii deponentilor, sa isi puna ea pielea la bataie", a declarat oficialul BNR.
Declaratia oficialului BNR a fost facuta in cadrul conferintei "Indiciile macroeconomice ale insolventei sistemice. Realitati si solutii pentru redresare", organizata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Foto: pixabay.com