O specializare foarte cautata pe piata muncii: manager de proiect
Orice actiune cu un obiectiv clar, care implica parcurgerea unor etape bine precizate, care are un termen-limita de respectat si care consuma anumite resurse (limitate si ele) se numeste proiect. Si capacitatea de a gestiona astfel de actiuni/proiecte a devenit o abilitate cautata asiduu de catre companii si organizatii.
Nu e foarte evident, dar sunteti manager de proiect mai des decat credeti. Sunteti manager de proiect, de exemplu, atunci cand va planificati concediul. Sau cand va mutati, cand va zugraviti bucataria, cand va luati o masina noua sau cand organizati o nunta.
Si, bineinteles, sunteti manager de proiect atunci cand, in cadrul sarcinilor dvs. de serviciu, trebuie, de pilda, sa puneti la punct un program de instruire profesionala pentru toti angajatii companiei sau sa accesati fonduri structurale puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
Iar specializarea aceasta de manager de proiect este foarte bina vazuta in contextul actual, cand mediul de afaceri este destul de volatil si multe companii isi reduc activitatea sau chiar isi inchid portile – un context in care a devenit clar ca, pentru supravietuire, e necesara o noua strategie de management.
Si aceasta noua strategie, care si-a dovedit deja eficienta, consta in abordarea oricarei activitati din cadrul companiei, oricat de complexe, sub forma unui proiect. Adica sub forma unei actiuni cu un obiectiv limpede, cu etape de parcurs, a carei evolutie poate fi monitorizata permanent si ale carei rezultate (pozitive sau negative) sunt usor de apreciat.
Strategia aceasta, numita
management by projects, permite o utilizare mult mai adecvata a resurselor umane, financiare si de timp, precum si o planificare/urmarire mai eficienta a cheltuielilor, ea avand la baza cateva intrebari clare:
1. Care este problema pe care vrem sa o rezolvam? De ce avem nevoie de acest proiect?
2. Ce ne propunem sa facem prin acest proiect? Care este stadiul la care vrem sa ajungem?
3. Care sunt activitatile pe care trebuie sa le realizam pentru a atinge fiecare dintre obiectivele stabilite?
4. Ce resurse financiare, materiale, umane sunt necesare? Care dintre ele sunt disponibile in acest moment?
5. Care este perioada totala de derulare a proiectului? Cat timp alocam fiecarei etape?
6. Ce riscuri intampinam la punerea efectiva in executie a proiectului?
7. Cum monitorizam executia, cum masuram progresele?
8. Cum ne asiguram ca am atins obiectivele?
Aceste intrebari constituie, daca vreti, viitorul managementului.
Si, logic, o persoana care stie sa raspunda in modul optim la aceste intrebari si sa gestioneze cap-coada un proiect va avea asigurat intotdeauna un post important, sigur si bine platit in cadrul unei companii de top.
Care sunt avantajele si dezavantajele
utilizarii managementului de proiect?
Avantaje
Managementul de proiect permite:
• oferirea de produse/servicii complexe, cu un puternic caracter inovator
• un control foarte bun asupra utilizarii resurselor, fiind extrem de util in situatiile cand resursele disponibile sunt restranse;
• relatii mai bune cu clientii;
• timpi redusi de dezvoltare a organizatiei, costuri mai mici, calitate mai inalta si marje de profit mai mari;
• cresterea eficientei activitatii in ansamblu, prin orientarea spre rezultate, imbunatatirea coordonarii inter-departamentale si imbunatatirea moralului angajatilor.
Dezavantaje
Managementul de proiect poate duce, in acelasi timp, la:
• cresterea complexitatii organizatiei;
• aparitia unei tendinte mai accentuate de incalcare a politicii interne a organizatiei, dat fiind gradul ridicat de autonomie a personalului implicat in proiecte;
• cresterea costurilor anumitor activitati, aparitia unor dificultati in organizare, utilizarea incompleta a personalului in intervalul de timp dintre finalizarea unui proiect si initierea urmatorului proiect.
Situatia in SUA si in Romania
In SUA, 50% din activitatile din cadrul organizatiilor se desfasoara in momentul de fata sub forma gestionarii de proiecte. Asta inseamna ca managementul de proiect devine o disciplina importanta, chiar daca exista si multi manageri de top care nu au o pregatire speciala in domeniu (unii chiar nu cunosc care este diferenta intre aceasta noua disciplina si managementul general).
In Romania, utilizarea managementului de proiect este inca intr-un stadiu de dezvoltare primara si de-aceea calificarea in domeniu constituie o necesitate. Datorita progresului tehnologic, factorilor internationali, programelor si proiectelor de interes major pentru integrarea europeana, interesul de instruire in acest domeniu a crescut in ultima perioada, iar pe viitor se intrevede o crestere si mai puternica.
Sursa foto: www.pexels.com