O situatie speciala in care angajatorul poate modifica UNILATERAL atributiile unui salariat
In mod normal, contractul de munca incheiat intre angajator si salariat are valoare de lege si nu poate fi modificat decat daca ambele parti sunt de acord. Exceptie face delegarea, cand angajatorul poate decide unilateral ca salariatul sa isi exercite (pe o perioada limitata) atributiile de serviciu in afara locului obisnuit de munca. Totusi, legislatia muncii este atat de complexa incat ofera uneori surprize.
O astfel de surpriza este adusa de Legea 202/2002 care, la art. 2 alin. (4), precizeaza faptul ca firmele private cu un numar de peste 50 de angajati au posibilitatea sa identifice un angajat caruia sa ii repartizeze, prin fisa postului,
atributii in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati.
Aceeasi lege, la alineatul urmator, spune si care sunt aceste atributii – lucruri destul de generale, cum ar fi „sa analizeze contextul de aparitie si evolutie a fenomenului de discriminare de gen, precum si nerespectarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati si sa recomande solutii in vederea respectarii acestui principiu”.
Dupa cum se observa, prevederea de la art. 2 alin. (4) nu constituie o obligatie, ci doar o posibilitate. Dar, in cazul in care firma se hotaraste sa o aplice, se pune intrebarea:
angajatul ales pentru a indeplini respectivele atributii poate refuza aceasta insarcinare?
Ei bine, raspunsul este negativ. Angajatul nu poate refuza aceasta insarcinare.
E-adevarat, introducerea unor atributii noi in fisa postului constituie o modificare a contractului de munca, modificare care necesita acordul sau. Doar ca, de data aceasta, firma poate invoca un argument destul de solid: prin imbogatirea fisei postului cu noi atributii,
se urmareste in realitate respectarea unor indatoriri legale.
De altfel, legea insasi foloseste expresia „sa ii repartizeze, prin fisa postului, atributii in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati” – de unde rezulta ca nu e vorba de rezultatul unei negocieri, ci de un act unilateral.
Sursa foto: www.pixabay.com