O situatie in care salariatul comite o abatere disciplinara clara, dar legea interzice sanctionarea sa
In timpul desfasurarii unui contract de munca, salariatul poate intra in posesia unor informatii sensibile privind activitatile angajatorului sau (referitoare la surse de aprovizionare, costuri de productie, strategii comerciale etc.), informatii a caror confidentialitate este protejata prin insusi contractul incheiat (art. 39 din Codul muncii). Exista insa o situatie in care respectivele informatii, chiar avand caracter confidential, pot fi divulgate tertilor, fara ca asta sa insemne abatere disciplinara si fara sa atraga sanctiuni pentru salariat. Vorbim aici despre raportarile efectuate de avertizorii in interes public.
Avertizorii sunt salariati care afla de diverse incalcari ale legii petrecute in cadrul firmei (fapte de coruptie, neglijente in serviciu, conflicte de interese, tratamente discriminatorii, actiuni care pun in pericol sanatatea consumatorilor) si le raporteaza autoritatilor (sau presei, daca autoritatile nu iau masuri eficiente).
Legea nr. 361/2022 ii protejeaza pe acesti salariati, scotandu-i de sub obligatia contractuala de a pastra confidentialitatea asupra informatiilor obtinute. Ei nu pot fi supusi unor sanctiuni sau represalii daca raporteaza informatii (inclusiv suspiciuni rezonabile) privind incalcari ale legii sau incercari de a ascunde astfel de incalcari .
Dar, pentru a beneficia de masurile de protectie, avertizorii in interes public trebuie sa intruneasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fi obtinut informatiile referitoare la incalcari ale legii intr-un context profesional;
b) sa fi avut motive intemeiate sa creada ca informatiile referitoare la incalcarile raportate erau adevarate la momentul raportarii;
c) sa fi efectuat o raportare interna, o raportare externa (catre autoritati) sau o divulgare publica.
E important de retinut ca nu beneficiaza de protectie decat avertizorii care indeplinesc conditiile de mai sus, cu accent pe conditia de la punctul b), referitoare la veridicitatea informatiilor raportate. Astfel, raportarea de informatii privind incalcari ale legii, cunoscand ca acestea sunt nereale, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 30.000 lei.
Si, de asemenea, sa precizam ca Legea nr. 361/2022 ofera protectie doar in ceea ce priveste dezvaluirea informatiilor in cauza si incalcarea obligatiei de confidentialitate. Pentru alte abateri disciplinare, care nu au legatura cu raportarea facuta, protectia inceteaza si avertizorul va putea fi sanctionat fara nicio restrictie.
Sursa foto: www.pexels.com