O obligatie majora pentru orice firma
primul ajutorsanatatea si securitatea muncii
Aveti in randul angajatilor persoane instruite sa acorde primul-ajutor? Daca nu stiati, legea va obliga sa desemnati asemenea persoane, sa le asigurati pregatirea adecvata si sa le puneti la dispozitie echipamentul necesar, corelat cu marimea si/sau riscurile specifice firmei dvs.
Este o obligatie care, spre deosebire de altele impuse de diferite prevederi legale, are in vedere interesul dvs. Chiar trebuie sa aveti in firma persoane care sa stie ce trebuie facut in cazul nefericit al unui accident (fractura, arsura, electrocutare etc.).
Lasand deoparte legea, controalele ITM si amenzile dure, este evident ca acordarea primului ajutor are o utilitate generala, care depaseste cadrul locului de munca, al sediului unei firme.
Si asta deoarece, din nefericire, puteti fi martorul unui accident, mai mic sau mai mare, si e vital sa stiti, macar la modul general, cam ce trebuie si mai ales ce nu trebuie facut intr-o astfel de situatie:
• arsurile trebuie spalate imediat cu apa rece, timp de 5-10 minute
• daca in urma unei lovituri la cap victima vomita, trebuie mers de urgenta la spital
• in cazul unei dureri toracice intense, semn al unui infarct miocardic, victima trebuie sa mestece o jumatate de aspirina
• in cazul otravirii cu ciuperci, se poate provoca voma prin inghitire de apa calda si sarata sau iritand faringele cu varful degetului.
Etc. etc.
Este imperios necesar sa cunoasteti toate aceste masuri care pot fi aplicate pana la sosirea ambulantei. Din acest motiv o carte cu instructiuni de baza ar trebui sa se afle intodeauna la indemna dvs. – si acasa, si la serviciu, si atunci cand plecati in concediu – pentru a o putea consulta rapid, deschizand-o exact la capitolul care va intereseaza.
Stiati ca…
• …in ciuda informatiilor deja incetatenite, in cazul sangerarilor nazale medicii nu recomanda intinderea pe spate, tinand o mana ridicata? Capul trebuie tinut usor aplecat, pentru ca sangele sa nu ajunga in gura si in caile respiratorii, iar nara care sangereaza trebuie presata timp de 10 minute.
• …chiar si in cazul unei electrocutari usoare, vizita la spital, pentru un control, este obligatorie? Ulterior accidentului pot aparea tulburari de ritm cardiac.
• …respiratia gura la gura nu va fi utilizata in cazul stopului respirator al victimelor intoxicate cu gaze si vapori, pentru ca exista pericolul ca salvatorul sa fie si el intoxicat?
• …este total contraindicata aplicarea de creme, chiar si cu antibiotice, pe arsuri? Prin uscare, acestea formeaza o crusta sub care se pot dezvolta infectii.
Cea mai grava situatie este cand inima inceteaza sa mai bata, deoarece sangele nu mai circula prin corp si, in consecinta, organele vitale nu mai sunt alimentate cu oxigen. Creierul este cel mai afectat. Fara oxigen, celulele creierului mor in cateva minute, din acest motiv este foarte important ca procedura de resuscitare sa fie efectuata cat mai repede posibil.
Sursa foto: www.pixabay.com