O modalitate ilegala de a recupera prejudiciul produs de un angajat
angajatiprejudiciumanagement
Este vorba despre introducerea in contractul de munca a asa-numitei „clauze penale”, o prevedere care spune ca, in cazul in care angajatul respectiv va aduce o paguba firmei, el va fi obligat sa plateasca o anumita suma, stabilita de la bun inceput, indiferent de valoarea reala a pagubei. Prevederea aceasta este insa interzisa si nula in fata oricarei instante.
Clauza penala este foarte intalnita in cazul contractelor civile si comerciale. Aici partile prestabilesc penalitatea care trebuie platita in cazul neexecutarii de catre una dintre parti a obligatiilor contractuale si nu mai este necesar sa se probeze cuantumul prejudiciului. Partea vinovata va fi automat obligata la plata acestei penalitati.
Temeiul legal il consituie art. 1.538 alin. (1) din Codul civil, care mentioneaza: „Clauza penala este aceea prin care partile stipuleaza ca debitorul se obliga la o anumita prestatie in cazul neexecutarii obligatiei principale“, cu completarea de la alin. (4) unde se prevede: „Creditorul poate cere executarea clauzei penale fara a fi tinut sa dovedeasca vreun prejudiciu“.
Asta insa in ceea ce priveste, cum spuneam, contractele civile si comerciale. Dar in cazul contractelor de munca?
Clauza penala ar fi admisibila si in contractele de munca? Adica ar putea angajatorul ca, la incheierea contractului individual de munca, sa prevada o anumita suma prestabilita pe care salariatul sa fie obligat sa o plateasca daca:
• va strica echipamentul pe care lucreaza?
• va realiza cu neglijenta anumite operatiuni?
• prin conduita sa, va atrage pierderea unui client sau a unei oportunitati de afacere pentru firma?
• va intarzia sau va lipsi la program, fapt ce va atrage prejudicii imediate pentru firma?
• va omite sa realizeze anumite proceduri sau sa faca anumite inregistrari?
• nu-si va indeplini anumite atributii obligatorii etc.?
Prin Decizia nr. 19/2019, publicata in Monitorul Oficial nr. 573 din 12 iulie 2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat ca prevederea unei clauze penale in contractul individual de munca, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de catre salariat din vina si in legatura cu munca sa, este interzisa si nu are niciun efect juridic (este nula).
Inalta Curte a considerat ca valabilitatea unei clauze penale ar incalca art. 38 din Codul muncii, potrivit caruia salariatul nu poate renunta la niciunul dintre drepturile sale.
Intr-adevar, printr-o astfel de clauza penala s-ar evalua anticipat intinderea pagubei pe care angajatorul ar suferi-o din neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor de serviciu ale salariatului. Angajatorul nu ar mai fi obligat sa dovedeasca existenta si intinderea pagubei.
Asadar, chiar daca partile au prevazut in contractul de munca ce suma ar avea de platit salariatul daca nu si-ar indeplini obligatiile sau daca l-ar prejudicia pe angajator, o astfel de clauza nu are nicio consecinta.
Daca doreste angajarea raspunderii patrimoniale a salariatului, angajatorul va trebui sa se evalueze prejudiciul
dupa ce fapta va fi fost savarsita. El va trebui sa dovedeasca fapta, prejudiciul, vinovatia salariatului si legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu. Este o proba dificila.
Atentie! In cazul (si numai in cazul) in care salariatul este de acord, se poate incheia o nota de evaluare si constatare pentru acoperirea prejudiciului, dar doar pana la suma de 11.200 de lei (de cinci ori salariul minim). In toate celelalte cazuri, este necesar ca partile sa mearga in instanta.
Asadar, decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie inlatura complet posibilitatea ca angajatorul sa isi ia masuri preventive la incheierea contractului de munca. El, angajatorul, va putea evalua prejudiciile produse de salariati numai dupa ce acestea se vor fi produs.
Sursa foto: www.pexels.com