O firma din Romania poate plati salariile angajatilor ei in euro?
Moneda in care se platesc salariile este un element esential al relatiilor de munca, in consecinta ar fi fost de asteptat ca legislatia sa stabileasca un raspuns clar, da sau nu, la intrebarea de mai sus. Codul muncii este insa vag in aceasta problema si, la art. 166 alin. (1), spune doar ca “salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.” Asadar, salariul se plateste in bani, ceea ce nu exclude posibilitatea ca acesti bani sa fie euro, nu lei. Ca urmare, raspunsul la intrebarea din titlu trebuie cautat in alta parte.
Ca sa lamurim problema de la bun inceput, salariul unui angajat in Romania poate fi platit doar in lei. Si acest lucru este stabilit in trei moduri, o data direct si de doua ori indirect.
Astfel, modul direct este prin art. 3 alin 1
1 din Regulamentul BNR nr. 4/2005 privind regimul valutar, care prevede ca „platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).”
Apoi, un prim mod indirect este acela ca in modelul-cadru al contractului individual de munca, model aprobat prin Ordinul nr. 2171/2022, se mentioneaza ca salariul de baza lunar brut este de … lei, deci fara alte variante.
Iar al doilea mod indirect este dat de faptul ca in Revisal (Reges) inscrierea salariului lunar brut poate fi facuta doar in lei.
Astfel ca lucrurile sunt clare: salariile angajatilor din Romania nu pot fi platite decat in lei, dar fara ca asta sa insemne ca in contractul de munca al unui angajat nu poate fi inserata o clauza care sa prevada ca salariul acestuia este echivalentul in lei al unei anumite sume in euro.
Aceasta clauza il pune la adapost pe salariat de efectele inflatiei, doar ca ea e mai putin practica, deoarece presupune incheierea peridica a unui act aditional la CIM in care sa fie trecuta noua valoare (in lei) a salariului, in functie de cursul valutar.
Desigur, problema monedei in care se face plata salariilor va disparea atunci cand Romania va trece la euro. Doar ca momentul acesta este unul destul de indepartat, dat fiind ca cele mai optimiste rapoarte arata ca acest pas va avea loc cel mai devreme in 2029.
Sursa foto: freepik