O clauza care nu are ce cauta intr-un contract de munca
Este vorba despre clauza prin care se stinghereste exercitiul libertatii sindicale. Astfel, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda penala orice conditionare sau constrangere care are ca scop limitarea exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale.
Unele precizari suplimentare trebuie insa facute cu privire la clauzele de tip „close-shop agreements”.
Sub aceasta denumire sunt cunoscute unele intelegeri intre sindicate si patronat, prin care angajatorul se obliga sa angajeze sau sa mentina pe un anumit post numai persoane care sunt sau urmeaza sa devina membre ale unui anumit sindicat.
Ceea ce inseamna ca salariatul care refuza sa adere la respectivul sindicat sau este exclus din acesta trebuie sa suporte anumite consecinte.
Asemenea intelegeri patronat-sindicate sunt complet interzise in majoritatea tarilor europene, dar acceptate in spatiul anglo-saxon. De exemplu, in sistemele englez si american de drept se considera ca intelegerile de tip close-shop nu ingradesc efectiv dreptul de a nu fi membru de sindicat. Nimeni nu este propriu-zis constrans sa adere la un sindicat. Dar angajatorul poate conditiona ocuparea unui anumit loc de munca de apartenenta la un anumit sindicat.
Se practica uneori o dubla conditionare: persoana va ocupa postul doar daca exista atat disponibilitatea angajatorului de a o angaja, cat si disponibilitatea sindicatului de a o admite in randurile sale.
Una peste alta, clauza de tip close-shop are o anumita logica. Sindicatul este preocupat permanent de imbunatatirea conditiilor de munca sau de cresterea salariilor si se implica in negocieri, uneori dure, cu patronatul. Iar un salariat care nu este membru al sindicatului se afla, iata, in situatia de a beneficia de roadele acestor negocieri si ale tuturor activitatilor sindicale la care nu a contribuit si al caror risc nu si l-a asumat niciun moment.
Totusi, aceasta logica nu conduce la admisibilitatea clauzelor de tip close-shop. Aceste clauze sunt interzise atat in contractele individuale, cat si in cele colective de munca.
Spre exemplu, o clauza a contractului colectiv de munca prin care s-ar include in lista de criterii pentru desfiintarea posturilor si calitatea de membru sau nemembru sindical a salariatilor care ocupa respectivele posturi ar reprezenta o incalcare a libertatii sindicale.
Sursa foto: www.pexels.com