NYT: SUA indeamna tarile aliate sa contracareze companii de telecomunicatii din China, din ratiuni de dominatie geostrategica
huaweisua chinatehnologia 5gcompanii telecomunicatii china
Administratia Donald Trump a lansat de aproximativ un an o campanie prin care indeamna tarile aliate, in principal cele din cadrul NATO, sa contracareze activitatile Huawei si ale altor companii chineze, in contextul competitiei geostrategice, transmite cotidianul The New York Times.
Marea Britanie, unul dintre cei mai mari si puternici aliati ai SUA sunt in fata unei decizii radicale, la indemnul presedintelui SUA de a opri compania Huawei, cel mai mare producator chinez de tehnologie pentru telecomunicatii, sa construiasca retele computerizate si telefonice de ultima generatie.
Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, s-a deplasat recent la Washington pentru o serie de intrevederi menite sa lamureasca aceasta problema care ar putea deteriora relatiile dintre Regat si Beijing.
"Marea Britanie nu este singurul aliat al SUA care resimte presiunile. In Polonia, oficialii sunt supusi presiunilor SUA pentru a opri compania Huawei sa construiasca a cincea generatie de retea de telecomunicatii - 5G.
Oficiali din cadrul Administratiei Trump au sugerat ca viitoarele decizii privind stationarea trupelor americane - inclusiv perspectiva unei baze permanente denumite "Fort Trump" - ar putea depinde de hotararea Poloniei in acest caz. Oficiali americani s-au deplasat anul trecut in Germania, unde este nucleul uriasei retele de fibra optica a Europei si unde compania Huawei vrea sa construiasca releele sistemului.
NYT: America isi indeamna aliatii sa contracareze firma Huawei, in contextul noii curse a inarmarii impotriva Chinei
Mesajul delegatiei SUA a fost: "orice profit economic oferit de utilizarea tehnologiei companiei chineze este depasit de amenintarile de securitate la adresa aliantei NATO", comenteaza editorialistii David Sanger, Julian Barnes, Raymond Zhong si Marc Santora intr-un articol publicat in cotidianul The New York Times sub titlul "America isi indeamna aliatii sa contracareze firma Huawei, in contextul noii curse a inarmarii impotriva Chinei".
"In ultimul an, Statele Unite au initiat o campanie globala secreta si uneori amenintatoare pentru a opri Huawei si alte firme chineze sa participe la cea mai importanta relansare a sistemelor care exercita control asupra Internetului de cand reteaua a aparut, in mod fragmentat, in urma cu 35 de ani", noteaza editorialistii NYT.
"Administratia SUA argumenteaza ca lumea este implicata intr-o noua cursa a inarmarii - una care implica tehnologie, mai degraba decat armament clasic -, dar care prezinta riscuri la fel de mari pentru securitatea Statelor Unite. In era in care cele mai puternice arme, cu exceptia celor nucleare, sunt controlate cibernetic, oricare tara exercita dominatie asupra retelelor 5G va obtine avantaj economic, informational si militar cea mai mare parte a secolului", subliniaza editorialistii.
Tranzitia la reteaua 5G - initiata deja prin sisteme prototip in orase americane precum Dallas si Atlanta - probabil va fi mai degraba revolutionara decat evolutionara. In primul, rand, clientii vor observa ca reteaua este mai rapida - datele se vor descarca aproape instant, chiar si in sistemul de telefonie mobila.
Este prima retea construita pentru a permite functionarea senzorilor, robotilor, vehiculelor autonome si a altor dispozitive care vor transmite permament cantitati mari de date, astfel incat uzinele, santierele de constructii si chiar orase intregi vor putea fi gestionate fara o interventie umana totala. De asemenea, reteaua va permite utilizarea in mod mai eficient a sistemelor de realitate virtuala si a instrumentelor de inteligenta artificiala.
NYT: Ceea ce este bun pentru clienti este bun si pentru serviciile de informatii si pentru autorii atacurilor cibernetice
Dar ceea ce este bun pentru clienti este bun si pentru serviciile de informatii si pentru autorii atacurilor cibernetice, subliniaza editorialistii NYT, explicand ca oricine detine control asupra retelelor va exercita control si asupra fluxurilor de date.
Fosti si actuali oficiali guvernamentali, agenti de informatii si directori ai firmelor de telecomunicatii din SUA afirma ca este clar ca potentialul creat de reteaua 5G a generat calcule cu miza evidenta pentru Casa Alba condusa de Donald Trump - convingerea ca trebuie sa existe un singur invingator in aceasta cursa a inarmarii, iar partea care pierde trebuie exclusa.
In ultimele luni, oficialii de la Presedintia SUA au inceput sa elaboreze un proiect de ordonanta executiva, asteptata in urmatoarele saptamani, care practic le-ar interzice companiilor americane sa foloseasca echipamente de origine chineza in retelele esentiale de telecomunicatii. In prezent, interdictia vizeaza doar retelele guvernamentale.
SUA se teme de tehnologia chineza care ar permite serviciilor secrete chineze sa intercepteze comunicatiile militare
Nervozitatea legata de tehnologia chineza exista de mult timp in Statele Unite, alimentata de temerile ca Beijingul ar putea introduce dispozitive speciale in retelele de telecomunicatii care le-ar permite serviciilor secrete chineze sa intercepteze comunicatiile militare, guvernamentale si corporative. Iar intruziuni cibernetice chineze asupra activitatilor companiilor si entitatilor guvernamentale americane s-au produs in mod repetat, comise inclusiv de hackeri suspectati ca ar lucra pentru Ministerul chinez al Securitatii Statului.
Preocuparile au devenit urgente in contextul in care numeroase tari incep sa decida ce firme le vor construi retelele 5G.
Washingtonul este preocupat si de legaturile dintre directori ai companiilor chineze si Administratia de la Beijing, acuzata ca devine din ce in ce mai autoritarista.
"Este important sa ne amintim ca relatiile companiilor chineze cu Administratia de la Beijing nu sunt cum sunt relatiile firmelor private cu guvernele tarilor din Occident. Legea chineza pentru Informatii Nationale, adoptata in 2017, obliga firmele chineze sa sustina, sa ofere asistenta si sa coopereze in activitatile de colectare de informatii", explica William R. Evanina, directorul Centrului National american pentru Contrainformatii si Securitate.
Atentia acordata de Casa Alba activitatilor companiei Huawei coincide cu abordarea generala a Administratiei Donald Trump in sensul contracararii Chinei
Aceasta abordare include majorarea taxelor vamale pentru produsele chineze, restrictionarea investitiilor si inculparea unor cetateni chinezi carora li se atribuie atacuri cibernetice si activitati de spionaj.
"Presedintele Donald Trump considera ca este esential sa fie rezolvata aceasta problema economica, nu doar pentru echilibrarea balantei din punct de vedere comercial si a face China sa se conformeze regulilor ca toate celelalte tari, ci si pentru a evita un dezechilibru viitor din punctul de vedere al puterii politice si militare. Din punctul sau de vedere, cele doua aspecte sunt foarte strans legate", a explicat John Bolton, consilierul prezidential american pentru Securitate nationala, intr-un interviu acordat recent cotidianului The Washington Times.
SUA: Urmatoarele sase luni sunt critice
Administratia SUA a avertizat natiunile aliate ca urmatoarele sase luni reprezinta o perioada critica. Multe tari lanseaza procedurile pentru organizarea licitatiilor destinate retelelor 5G, urmand sa decida contracte in valoare de miliarde de dolari.
Administratia Chinei considera acest moment ca fiind sansa de a construi retele de telecomunicatii in lume - in principal in tari europene, asiatice si africane care sunt din ce in ce mai mult sub influenta economica a Beijingului.