Numele unor branduri celebre: toata lumea le cunoaste, dar putini stiu ce inseamna
Este un loc comun sa-ti cumperi echipament sportiv de la Nike sau de la Adidas, sa bei un Pepsi sau sa mananci un hamburger la Mc Donald’s. Aceste marci au notorietate mondiala, iar unele dintre ele au devenit substantive comune (Adidas, de pilda). Dar de unde vin denumirile brandurilor? De ce au fost botezate astfel?
Pepsi a fost inventata de farmacistul american Caleb Davis Bradham (1867-1934). La inceput, bautura gazoasa s-a numit "Brad's Drink", apoi Bradham a constatat ca racoritoarea ar avea proprietati care pot facilita digestia, astfel incat i-a schimbat numele in Pepsi, un derivat al cuvantului "dispepsie", care, in medicina, inseamna indigestie.
Larry Page, fondatorul Google, si-a botezat initial motorul de cautare "Googolplex", denumire care face referire la unul dintre cele mai mari numere definite (inseamna 1 urmat de 10 la puterea 100 zerouri). Denumirea era, intr-adevar, sugestiva si adecvata, dar era, mai intotdeauna, scrisa gresit, drept pentru care a fost simplificata si asa a aparut Google.
Raymond Krok, un comis voiajor, a fondat (si botezat) McDonald's francizand restaurantul de burgeri al fratilor Dick si Mac McDonald din San Bernardino, California.
Dupa ce s-a intors din primul Razboi mondial, germanul Adolf Dassler a inceput sa produca si sa vanda incaltaminte pentru sport. A botezat-o Adidas, pornind de la porecla sa, Adi, careia i-a adaugat primele trei litere ale numelui de familie.
"Rolex" nu inseamna nimic. Germanul Hans Wilsdorf a infiintat compania de orologerie la Londra, apoi s-a mutat in Elvetia. A botezat-o "Rolex", dupa cum a marturisit, intr-un moment de inspiratie, fascinat de sonoritatea cuvantului.
"Kodak" are o poveste asemanatoare. George Eastman, inventatorul suportului fotosensibil flexibil, si-a botezat compania sedus de felul in care suna cei doi "k" de la inceputul si sfarsitul numelui.
Spaniolul Amancio Ortega, proprietarul Zara, si-a botezat primul magazin deschis in localitatea A Coruna "Zorba", aidoma personajului cu acelasi nume (Zorba grecul). Atata doar ca la doi pasi de magazinul sau functiona deja un bar care se numea Zorba, iar proprietarul acestuia i-a pus in vedere lui Ortega sa schimbe numele magazinului. Si, astfel, Zorba a devenit Zara.
Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, si-a denumit marca pornind de la initialele numelui sau, carora le-a adaugat prima litera a numelui satului sau natal (Elmtaryd) si a localitatii unde a crescut (Agunnaryd).
Co-fondatorul Starbucks, Gordon Bowker, a marturisit ca si-a botezat compania inspirat de numele unui personaj din romanul "Moby Dick" al scriitorului american Herman Melville.
In fine, Nike, gigantul american care produce echipament sportiv, poarta, inspirat, numele zeitei grecesti a victoriei, iar Amazon, compania lui Jeff Bezos, a fost botezata, vizionar, dupa uriasul fluviu sud-american.
Sursa foto: pexels.com