Numai patron sa nu fii in aceasta perioada: firmele romanesti au mari probleme
imm-urifirme mici si mijlociipatroniantreprenori
Firmele mici si mijlocii din tara noastra se confrunta in acest moment cu o serie de probleme, din cauza contextului economic dificil, lipsit de predictibilitate si instabil.
Cele mai mari provocari pentru antreprenorii nostri sunt, conform Consiliului
IMM-urilor, inflatia (45,82%), incertitudinile evolutiilor viitoare (43,36%), birocratia (40,90%), calitatea slaba a infrastructurii (33,43%), concurenta neloiala (33,33%), coruptia (32,06%), cresterea nivelului cheltuielilor salariale (31,76%), fiscalitatea excesiva (31,56%).
Sursa ciatata mai transmite ca 21,02% din organizatii au estimat ca evolutia mediului de afaceri va fi favorabila dezvoltarii business-urilor lor. 28,08% dintre acestia nu intentioneaza sa acceseze fondurile structurale in 2022. In cele din urma, 40,00% dintre IMM-uri se vor autofinanta in anul 2022.
Firmele ar fi de acord sa majoreze salariul minim la 3.000 de lei, cu doua conditii
Interesant este ca, desi firmelor le este atat de dificil sa se mentina in activitate in aceasta perioada, antreprenorii nostri ar fi dispusi sa majoreze salariul minim net la pragul de 3.000 de lei, asa cum propun unii politicieni, insa in urmatoarele conditii: mentinerea valorii contributiilor/taxelor la nivelul din prezent si aplicarea din 1 mai 2023.
Aceste date au fost transmite joi, 6 octombrie, cand a avut loc lansarea lucrarii "Carta Alba a IMM-urilor din Romania", editia nr. 20, realizata de Consiliul National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR).
“Carta Alba a IMM-urilor din Romania reprezinta o analiza fanion nu numai pentru mediul de afaceri si Romania, ea fiind folosita de institutiile internationale atunci cand fundamenteaza propunerile pentru Romania. Doresc sa fac o serie de recomandari specifice pentru anul 2022:
-
ENERGIE: trebuie sa identificam masuri care sa sustina consumul IMM-urilor si, de asemenea, cele 13mld de euro din cadrul Fondului de modernizare trebuie utilizate;
-
POLITICA FISCALA: restatutam principiul ca solidaritatea sa fie de la mare la mic si sa continuam politicile publice in care sa fim solidari cu totii si nemodificarea codului fiscal in anul 2023
-
PNRR: trebuie rediscutat PNRR in acest moment dificil pentru societate, instrumentele incluse in acesta nu sunt conforme cu nevoile si necesitatile din societate
-
SALARIUL MINIM: CNIPMMR sustine cresterea salariului minim la 3000 lei cu urmatoarele conditii: Mentinerea valorii contributiilor/taxelor la nivelul din prezent si aplicarea din 1 mai 2023
-
AGENTIA ROMANA PENTRU INVESTITII STRAINE SI PROMOVAREA EXPORTURILOR: dezvoltarea agentiei in parteneriat public-privat”, a mentionat Florin Jianu, presedinte CNIPMMR in cadrul evenimentului.
Foto: freepik.com