Numai firma sa nu ai in aceasta perioada: vremuri crunte pentru mediul privat
falimentefirme in falimentfirme
Doar cine are o firma si lucreaza 100% corect, platindu-si toate contributiile catre stat si respectand fiecare punct si fiecare virgula din legislatia fiscala si cea a muncii, stie cat de dificil e sa o mai tii pe picioare in perioade precum este cea actuala.
Crizele in cascada pun o presiune fara precedent pe umerii oamenilor de
afaceri, iar problemele nu sunt numai pe plan intern. La nivelul intregii Uniuni Europene, cifrele vorbesc de la sine despre cat de negru e anul 2023 pentru firme.
Ploua cu falimente peste firme
Conform celor mai recente date de la Oficiul European pentru Statistica (Eurostat), in cel de-al doilea trimestru al anului curent, fata de primul trimestru, numarul de declaratii de faliment in randul afacerilor din Uniunea Europeana a crescut cu 8,4%.
Mai mult decat atat, se pare ca vorbim despre un adevarat fenomen al falimentelor in masa. Este vorba despre cea de-a sasea crestere trimestriala consecutiva a numarului de declaratii de faliment.
Un alt aspect important este ca nu exista niciun sector de activitate care sa nu fi fost afectat de falimente in acest al doilea trimestru, insa cea mai agresiva crestere a falimentelor s-a consemnat in serviciile de cazare si alimentatie publica (23,9%), transport si depozitare (15,2%), educatie, sanatate si activitati sociale (10,1%).
Sectorul privat european este deci cu un pas in groapa si asupra firmelor planeaza pericole si mai mari decat cele din prezent, care pot creste numarul celor ce pun lacatul pe usa "pravaliei". In Romania, de exemplu, vorbim despre lipsa de predictibilitate fiscala si despre agresivitatea masurilor fiscale care se dezbat in spatiul public si care ar putea intra in vigoare chiar din toamna.
Presiunea fiscala creste, spatiul fiscal se stramtoreaza si mai mult, pe fondul unui deficit bugetar scapat de sub control care se pare ca va ingropa mult fix contribuabilii si societatile care deja duc poveri financiare grele pe umerii lor, taxe grele pe munca, impozite, contributii si fel si fel de dari care trebuie sa compenseze coruptia, incompetenta, risipa banului public sau lipsa muncii efective a celorlalti.
Foto: manager.ro