Nu accepta primul salariu oferit! Trucul care iti poate aduce 20% in plus
salariuprimul salariu
Negocierea salariului este un pas esential in procesul de angajare, dar multi candidati evita sa discute acest aspect, temandu-se ca vor pierde oferta. Totusi, statisticile arata ca cei care negociaza primesc, in medie, cu 10-20% mai mult decat suma initial oferita. Asadar, daca vrei sa iti maximizezi veniturile, nu accepta primul salariu propus! Iata cum poti obtine mai mult, fara sa risti pierderea oportunitatii.
Companiile stabilesc salariile initiale astfel incat sa fie atractive, dar sa le permita si o marja de negociere. In general, angajatorii se asteapta ca cei mai buni candidati sa vina cu o contraoferta. Daca accepti fara sa negociezi, este posibil sa lasi bani pe masa. In plus, un angajat care stie sa-si aprecieze valoarea va fi perceput drept mai increzator si mai valoros.
Angajatorii folosesc diverse strategii pentru a reduce costurile salariale, inclusiv oferirea unui salariu mai mic la inceput, mizand pe faptul ca multi candidati vor accepta fara intrebari. Dar tu nu trebuie sa fii unul dintre ei!
Cum sa abordezi negocierea fara emotii?
Unul dintre cele mai mari obstacole in negocierea salariului este frica de a parea prea insistent sau de a pierde oferta. Totusi, daca abordezi conversatia corect, vei observa ca angajatorii sunt deschisi sa discute despre salariu.
Trucuri pentru o negociere reusita:
Informeaza-te despre salariile din industrie – Foloseste site-uri precum Glassdoor, Payscale sau LinkedIn Salary pentru a afla care sunt salariile standard pentru pozitia dorita.
-
Pregateste-ti argumentele – Fii gata sa explici de ce meriti mai mult, bazandu-te pe experienta, certificari si rezultate anterioare.
-
Nu da primul numar – Lasa angajatorul sa ofere prima suma. Daca trebuie sa dai un interval, mentioneaza unul mai mare decat salariul dorit, astfel incat sa ai loc de negociere.
-
Exprima-ti entuziasmul, dar ramai ferm – Spune-le ca iti doresti rolul, dar ca ai dori sa discutati partea salariala pentru a reflecta mai bine valoarea pe care o aduci.
Ce faci daca oferta nu este negociabila?
Unele companii au salarii fixe pentru anumite pozitii si nu pot oferi mai mult. Totusi, chiar si in aceste cazuri, exista alternative:
-
Beneficii suplimentare – Poti negocia bonusuri, zile libere extra, asigurare medicala sau alte avantaje.
-
O revizuire salariala mai rapida – Daca salariul nu este negociabil acum, intreaba daca exista posibilitatea unei revizuiri dupa 3-6 luni, in functie de performantele tale.
-
Flexibilitate – Poti solicita un program mai flexibil, posibilitatea de a lucra remote sau alte beneficii non-financiare.
Greseli de evitat in negocierea salariului
In timpul negocierii, evita aceste greseli frecvente:
-
Acceptarea imediata a ofertei – Chiar daca oferta pare buna, ia-ti timp sa o analizezi si sa vezi daca exista loc de imbunatatiri.
-
Mentionarea problemelor financiare personale – Angajatorii nu vor fi impresionati de dificultatile tale financiare, ci de valoarea pe care o aduci companiei.
-
Ultimatumuri agresive – Evita sa spui „Fie imi dati X suma, fie refuz oferta”. Negocierea trebuie sa fie un dialog, nu o confruntare.
Negocierea salariului este un pas esential pentru a-ti asigura un venit corect si pentru a arata angajatorului ca iti cunosti valoarea. Nu accepta prima oferta fara sa discuti! Cu pregatirea potrivita si o abordare strategica, poti obtine un salariu cu 10-20% mai mare, ceea ce va avea un impact semnificativ asupra finantelor tale pe termen lung.
Sursa foto: freepik.com