Noua generatie dezamageste pe piata muncii: pretentii mari, competente zero. Tinerii vor salarii mai mari si pauze mai lungi
noua generatiecompetente angajarecompetente digitaleunicefangajati
Cand vine vorba despre integrarea pe piata muncii, multi tineri de la noi din tara nu sunt pregatiti profesional. Nu au competentele digitale necesare angajarii, semnaleaza angajatorii, dar si raportul Comisiei pentru educatie si UNICEF. Pe de alta parte, nu lipsesc pretentiile: salarii mai mari si pauze mai lungi sau mai dese, printre cerintele de baza ale tinerilor.
Daca ne consoleaza cu ceva, nu suntem un caz unic in lume. Raportul Comisiei pentru educatie si UNICEF arata ca exista o criza de competente in randul a aproape trei sferturi dintre tineri din 92 de tari, din care facem parte si noi.
"Aproape trei sferturi dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani din 92 de tari care au date disponibile nu reusesc sa dobandeasca competentele necesare angajarii (...)
Raportul Recovering learning: Are children and youth on track in skills development? [Recuperarea scolara: copiii si tinerii isi dezvolta competentele in mod corespunzator?] cuprinde analize referitoare la dobandirea competentelor in cazul copiilor mici, al copiilor din ciclul primar si al tinerilor. Datele releva un nivel scazut al competentelor in randul copiilor si al tinerilor din toate grupele de varsta, tinerii din tarile cu venituri mici avand cele mai reduse sanse de a detine competentele de care au nevoie pentru a se dezvolta, mai ales in ceea ce priveste oportunitatile profesionale viitoare, un loc de munca decent si antreprenoriatul", noteaza sursa citata.
Cu un procent ridicat al tinerilor aflati in afara sistemului de invatamant si cu un nivel scazut al competentelor dobandite in invatamantul secundar, tarile din intreaga lume se confrunta cu o criza a competentelor, majoritatea tinerilor nefiind pregatiti pentru actuala piata a muncii, se arata in raport.
Datele referitoare la Romania din Contorul mondial al competentelor arata ca 1.038.197 (48,2%) din 2.152.418 de tineri cu varsta intre 15 si 24 de ani nu au competente de nivelul invatamantului secundar. De asemenea, 791.945 de tineri intre 15 si 24 de ani - sau 36,8% din totalul acestora - nu au competente digitale.
"O generatie de copii si tineri inspirati si competenti este esentiala pentru prosperitatea, progresul si succesul societatilor si economiilor. Cu toate acestea, sistemele de invatamant sunt un esec pentru majoritatea copiilor si tinerilor din lumea intreaga, care ajung sa fie needucati, lipsiti de inspiratie si de competente – o combinatie ce duce la lipsa productivitatii", a afirmat Robert Jenkins, director pentru educatie in cadrul UNICEF.
"Pentru a face fata acestei crize, sunt necesare investitii urgente in solutii rentabile si testate care sa permita accelerarea procesului de invatare si de dezvoltare a competentelor in cazul generatiei actuale si al generatiilor viitoare".
Macar stiu ce vor ... pauze mai lungi, poate mai dese si bani mai multi
"- Prea multa munca, prea putine pauze, prea mica plata.
- Programul de 8 ore ar fi convenabil daca poti sa il faci de acasa, dar asta nu e posibil in toate domeniile, deci nu e chiar convenabil sau placut.
- Ideal ar fi... 8 ore, din care si o ora pauza, sau o ora si jumatate.... Cred ca oamenii ar da un randament mai bun cu un program mai micut", se plang tinerii citati de
Digi24.
Foto: pixabay