Noile reguli in restaurante, de la 1 septembrie: Avem culoare speciale, fara aer conditionat, dar masti si mese mai putine
redeschiderea restaurantelor
Managerii de restaurante din Romania se pregatesc sa isi redeschida localurile din interior, la 1 septembrie. Cei mai multi dintre patroni au reusit deja sa se organizeze, astfel incat de la 1 septembrie sa existe un risc minim de transmitere a coronavirusului in randul clientilor. Altii, insa, in asteptarea normelor de la Guvern, care au intarziat sa apara, nu au reusit sa se puna la punct, dar mizeaza pe faptul ca mai au la dispozitie ceva timp sau, pur si simplu, vor amana deschiderea cu o zi doua, pana intra in legalitate.
Cele mai importante masuri pe care clientii le vor intalni in restaurante vizeaza, in primul rand diminuarea capacitatii de servire. Mesele vor fie injumatatite, pentru a nu se crea aglomeratii in interior.
De asemenea, in localuri va fi obligatorie distantarea fizica intre mese. Unii dintre managerii de restaurante au ales sa lase o masa goala pentru a marca distanta, altii au scos-o iar in schimb au marcat pe podea spatiul de distantare necesar. Conform reglementarilor, distanta dintre mese trebuie sa fie de doi metri.
La masa vor putea sta maximum 6 persoane.
Mesele vor fi dezinfectate dupa fiecare client, iar la intrarea in restaurant, clientii vor avea la dispozitie material dezinfectant pentru a-si igieniza mainile.
La intrarea in restaurant clientii vor trebui sa poarte masca, masca pe care o vor da jos cand se vor aseza la masa.
Daca vor sa foloseasca toaleta, clientii vor trebui sa isi puna masca de protectie pe fata.
Daca un client nu detine propria masca de protectie, vor gasi in anumite restaurante masti pentru clienti.
O alta masura luata de multi manageri de restaurante vizeaza formarea de culoare. In restaurante vor fi culoare marcate de intrare si de iesire, dar si speciale pentru drumul catre si dinspre toaleta.
Nu in ultimul rand, pentru inceput, restaurantele vor functiona fara aer conditionat!
Foarte important de mentionat este ca aceste masuri au fost adoptate in restaurante mai mult ''dupa ureche'', fiindca normele de la autoritati au intarziat sa apara. Abia luni, Guvernul a modificat hotararea privind starea de alerta, astfel incat sa permita deschiderea restaurantelor la interior, de la 1 septembrie. Aceasta urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial, iar abia apoi Ministerele vor publica masurile specifice.
Foarte important este ca, desi Guvernul a dat unda verde pentru redeschiderea restaurantelor in interior, acestea ar putea fi din nou inchise daca in anumite zone se inregistreaza o rata mare de infectare cu noul coronavirus (1,5 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori, media calculata pe ultimele 14 zile).