Noile reguli fiscale pentru microintreprinderile legate: explicatia consultantilor fiscali
microintreprinderi legate
500.000 de firme din Romania au in acest moment statut de microintreprindere, prin urmare, recentele modificari de ordin fiscal aparute pe acest palier sunt de mare impact in ecuatia generala a sectorului de business autohton.
Amintim ca in luna martie, Guvernul a adoptat o OUG cu privire la microrintreprinderile legate, lamurind care sunt situatiile si criteriile care trebuie indeplinite pentru ca o microintreprindere sa fie considerata a fi legata. Conform regulilor nou stabilite de Guvern, o intreprindere este legata cu o alta daca:
-
"Una din intreprinderi detine minimum 25% la cealalta (inclusiv detinere a drepturilor de vot).
-
Ambele sunt detinute in proportie de 25% de o alta persoana fizica sau juridica (inclusiv detinere a drepturilor de vot).
-
Daca o persoana fizica are un PFA sau alta forma de organizare individuala si detine si minimum 25% intr-o companie", conform Panorama.ro.
Acum aspecte si mai importante reies din interpretarea modificarilor fiscale aduse de Guvern statutului microintreprinderilor. In acest sens, consultantul fiscal Adrian Benta vine cu o analiza interesanta pentru
Hotnews.ro, in care puncteaza urmatoarele aspecte:
Specialistul ne explica noua legislatie fiscala a microintreprinderilor legate
Potrivit legislatiei fiscale aplicabile impozitarii veniturilor microintreprinderilor, plafonul veniturilor impozabile al unei microintreprinderi a fost mentinut la 500.000 euro. O persoana poate detine o singura microintreprindere, fie direct, fie indirect, insa trebuie sa tina cont ca veniturile societatilor "legate" sunt incluse in acest plafon.
Ordonanta de Urgenta nr. 31 din 2024 clarifica notiunea de societati "legate" in contextul impozitarii veniturilor microintreprinderilor. Se stipuleaza ca veniturile reglementate de articolul 53 din Codul fiscal sunt cele luate in considerare, excluzandu-se veniturile societatilor platitoare de impozit pe profit, care sunt reglementate de articolele 19-24 din acelasi cod.
Conform textului normativ, la determinarea plafonului de 500.000 euro se iau in considerare nu doar veniturile societatii, ci si veniturile din activitati independente ale participantilor la societate, persoane fizice, care desfasoara o meserie autorizata sau o profesie libera.
Astfel, exemplu dat este cel al unei societati de consultanta fiscala autorizata, cu doi consultanti fiscali autorizati ca asociati, fiecare avand 50% din procentul detinut. La determinarea plafonului de 500.000 euro, in afara de veniturile societatii, se adauga si veniturile brute ale persoanelor fizice realizate in calitate de consultanti fiscali.
Modificarea vectorului fiscal pentru anul 2024, in ceea ce priveste depunerea declaratiilor de mentiuni, trebuie efectuata pana la data de 15 aprilie 2024.
Foto: unsplash.com