Noi orizonturi pentru medierea fiscala in Romania: Fiscul a infiintat institutia medierii prin care datornicii vor fi ajutati
institutia medieriimediere fiscmediere anaflitigii fiscalelitigii administrativ-fiscale
Fiscul a trecut un progres semnificativ, infiintand institutia medierii, care va fi responsabila de gestionarea situatiilor dificile pe care unii contribuabili le intampina, daca au probleme de plata a taxelor si impozitelor. Contribuabilii vor putea beneficia de reesalonari de plata.
Pentru evitarea ori amanarea masurilor de executare silita pentru datoriile fiscale, contribuabilii vor putea sa solicite medierea cu organul fiscal pentru a lamuri intinderea datoriilor si pentru a gasi cele mai bune solutii de rambursare a acestora.
Proiectul prevede ca daca in termen de 15 zile de la primirea somatiei nu se platesc datoriile sau contribuabilul nu notifica organul fiscal ca vrea sa intre intr-o procedura de mediere, atunci executarea silita pentru acele datorii chiar va incepe.
In ce va consta o procedura de mediere cu Fiscul?
In proiect scrie ca se va incerca lamurirea datoriei fiscale. Altfel spus, acesta va fi momentul in care contribuabilul va putea sa obiecteze cu privire la intinderea debitului.
Apoi, organul fiscal va analiza situatia economica a datornicului (spuneam mai sus ca, prin cererea de mediere, contribuabilul va trebui sa aduca documente privitoare la situatia sa economica).
Aceasta, ca sa vada ce solutii ar fi cele mai bune pentru stingerea obligatiilor fiscale si daca s-ar putea recurge la inlesnirile la plata din legislatia fiscala (esalonarea datoriei, de exemplu).Rezultatul medierii si solutiile identificate vor fi cuprinse intr-un proces-verbal.
Dupa finalizarea medierii, ca sa nu se mai ajunga la executarea silita, datornicul va avea la dispozitie 15 zile ca sa plateasca datoria sau se va putea cere inlesnirea la plata.In fine, procedura de mediere va ajunge in Codul de procedura fiscala, ea se va aplica efectiv abia dupa ce Fiscul va veni cu acte normative care sa detalieze procedura si sa reglementeze documentele oficiale.
Noi orizonturi pentru medierea fiscala in Romania
Pana de curand, tara noastra refuza sa puna in aplicare indicatiile institutiilor europene, cu privire la imbunatatirea dialogului dintre contribuabil si institutiile statului, precum si reducerea birocratiei.
Odata cu aparitia institutiei medierii, fiscalitatea din tara noastra face un pas inainte, O categorie aparte de litigii (foarte des intalnite in instante) este categoria litigiilor administrativ-fiscale.
Contestarea deciziilor de impunere, contestarea sumelor, penalitatilor, dobanzilor, sunt conflicte intre cetatean si organul fiscal prin care se doreste clarificarea datoriei ori esalonarea acesteia.
Contribuabilul nemultumit avea, pana la aparitia institutiei medierii, o singura optiune viabila in astfel de situatii: instanta de judecata.
Miscarea facuta de Fisc ar putea duce si la o imbunatatire a modului cum se solutioneaza dosarele de pe rolul instantelor de judecata, fiind posibila rezolvarea mai rapida a litiigilor, fiidca nu toate persoanele vor mai ajunge la instante, aglomerand sistemul si mai mult.