Nici companiile romanesti mari, care declara profit zero, nu scapa de impozitul pe cifra de afaceri
impozit pe cifra de afacerinoua fiscalitatemasuri fiscale
Dupa cum stim, sectorul privat se vede nevoit sa se alinieze brusc unor noi norme fiscale, conform pachetului asumat de coalitia de guvernare.
Una dintre masurile controversate ale listei cu modificari vizeaza taxarea marilor companii, impunerea unui impozit pe cifra de afaceri pentru gigantii locali.
Despre acest subiect a vorbit zilele acestea insusi premierul Marcel Ciolacu, care a precizat ca vor fi vizate de noua forma de taxare inclusiv companiile romanesti mari care declara ca inregistreaza zero profit.
Ciolacu: "Nu poti sa ai cifra de afaceri de 100 de milioane de euro anual, de 15 ani si tu esti de 15 ani pe pierderi"
”Sunt companii de stat care au pierderi, dar nu de astazi, nu le-am facut eu, in doua luni, ele au pierderi de 20 de ani. Daca nu sunt in stare, sa intre in insolventa si pe urma in faliment. S-a terminat, statul nu mai… Am inteles, v-am dat sa respirati pe un an, doi. Nu poti sa ai cifra de afaceri de 100 de milioane de euro anual, de 15 ani si tu esti de 15 ani pe pierderi. Noi am pus minimum 1% din cifra de afaceri. Statul incaseaza acesti bani, iar la sfarsitul anului fiscal se face regularizarea, nu este o impozitare peste alta impozitare, se deduce din cei 16%", a spus presedintele PSD.
Amintim ca, marti, Guvernul si-a asumat marti raspunderea pe pachetul de masuri fiscal-bugetare, in fata Parlamentului, ceea ce inseamna ca noua fiscalitate va fi adoptata fara dezbatere in Legislativ.
Opozitia are termen 3 zile sa depuna motiune de cenzura impotriva Cabinetului condus de Marcel Ciolacu.
Cu aceasta ocazie, premierul a facut o serie de declaratii, iata cateva dintre ele:
-
"Romania are o evaziune fiscala de 10% din PIB, 160 de miliarde lei, 32 miliarde euro.
-
Vom creste masiv amenzile si vom confisca pe scara larga bunurile provenite din evaziune.
-
Astazi avem printre cele mai mici taxe si impozite din Europa pe capital, dar incasam cel mai putin TVA. Practic, mai mult de o treime nu incasam. La impozitul pe profit incasam doar un sfert din ce ar trebui. Iar la impozitul pe venit doar 80%.
-
-
Oamenii obisnuiti nu vor plati niciun fel de taxe in plus.
-
Nu sunt adeptul modificarilor fiscale atunci cand nu este cazul. Nu am sustinut niciodata masuri luate peste noapte, fara nicio analiza".
Foto: freepik.com