NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de mall-uri din Romania, s-a prabusit la bursa. Compania e acuzata de falsuri contabile
fraudaimobiliarecompaniinepi romanianepi rockcastlecontabil
NEPI Rockcastle s-a depreciat cu 14% miercuri la bursa de la Johannesburg din Africa de Sud, dupa publicarea unui raport in care se arata cum cel mai mare proprietar de mall-uri din Romania a operat falsuri contabile.
NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de mall-uri din Romania, parte din grupul Resilient, se afla in centrul atentiei dupa ce compania a fost acuzata de nereguli contabile. NEPI Rockcastle a suferit un declin de aproape 15% la nivelul capitalizarii bursiere intr-o singura zi. Investitori care au vandut actiunile in lipsa, mizand pe scadere, au eliberat informatii conform carora compania a avut in 2017, de fapt, pierderi de peste 40 milioane euro, fata de profitul raportat de aproape 285 milioane euro.
Acuzatiilor de falsuri contabile li se adauga altele de manipulare a pietei. Compania inregistrata in Africa de Sud neaga acuzatiile, insa vanzarile pe cele mai mari volume de la listare arata ca piata a luat in serios raportul privind prezumtiva frauda.
De la inceputul anului, actiunile NEPI au scazut cu 53%, iar in urma raportului publicat miercuri de grupul de investigatii Viceroy, care pariaza short pe actiuni, au fost descoperite “numeroase inadecvente in raportul financiar al NEPI Rockcastle”, prabusind actiunile cu 15%.
Ce spun cei de la NEPI
Miercuri, NEPI Rockcastle a venit cu un comunicat catre investitori in care, in esenta, neaga informatiile si acuzatiile facute in documentul care i-a prabusit actiunile.
Astfel, cei de la Viceroy nu au contactat niciodata compania pentru a obtine puncte de vedere legate de acuzatii.
Raportul ar contine erori factuale numeroase, informatii care induc in eroare si afirmatii false. Cei de la NEPI spun ca au demonstrat transparenta fata de actionari in acord cu cerintele legale si cele mai bune practici, iar compania se gandeste sa ia masuri impotriva partilor care prezinta informatii inselatoare. Emitentul listat pe Bursele de la Amsterdam si Johannesburg urmeaza sa vina cu un raport extins.
Citeste si:
O strategie de marketing care, aparent, sfideaza legile pietei
“Raportul este bazat pe numeroase erori factuale, informatii inselatoare si afirmatii false", spun reprezentantii NEPI.
Comunicatul a venit tarziu pentru a impiedica scaderea actiunilor, iar volumele sugereaza ca investitorii chiar se gandesc la faptul ca ceva ar putea fi putred. Un investitor scrie ca mai prudenta este asteptarea pana la clarificari, achizitiile pe acest picaj fiind imprudente. Warren Thompson, jurnalist sud-african, a caracterizat pe Twitter raportul celor de la Viceroy drept "echilibrat si credibil".
Cy Jacobs, co-fondator al companiei de admnistrare a activelor financiare 36ONE din Africa de Sud si manager de fond de hedging, scrie la randul sau: "Suntem inca in procesul de a analiza raportul Viceroy despre NEPI. Viziunea noastra initiala este ca raportul este solid si concluziile trase apar sa fie justificate."
Inainte de prabusire, actiunile NEPI Rockcastle se tranzactionau cu premium fata de activele nete raportate, iar unii investitori le caracterizau drept scumpe
Raportul Viceroy spune ca a afirma despre acestea ca sunt supraevaluate era o exprimare eufemistica. In opinia lor, pretul nu este format in urma unei activitati de piata normale, ci din activitati deliberate, adesea ascunse de management si de persoane din zona actionarilor relevanti.
NEPI Rockcastle a rezultat din fuziunea anul trecut dintre New Europe Property Investments din Africa de Sud si Rockcastle Global Real Estate din Mauritius, tranzactie ce a creat cel mai mare jucator pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est (ECE).
Portofoliul NEPI din Romania, profit inainte de taxe de aproape 285 de milioane de euro in 2017
NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor in sectorul imobiliar din Romania dupa numarul de centre comerciale si sedii de birouri si cea mai mare companie imobiliara din Europa Centrala si de Est, este prezent in Romania din 2008
Portofoliul NEPI din Romania a generat un profit inainte de taxe de aproape 285 de milioane de euro in 2017, potrivit rezultatelor financiare raportate. Cu toate astea, activele opereaza pierderi anuale de mai mult de 40 de milioane de dolari, potrivit Viceroy, citand date de la Ministerul de Finante. Romania reprezinta cea mai mare piata a companiei si sursa a aproape jumatate din veniturile din chirii.