Un mediu de lucru toxic iti poate aduce o serie intreaga de probleme atat din punct de vedere profesional, cat si din punct de vedere personal. O cultura organizationala toxica face ca totul sa fie mai dificil, chiar si o simpla zi de lucru transformandu-se intr-un adevarat calvar pe care nu il mai suporti.
Potrivit undelucram.ro, un mediu de lucru toxic iti poate afecta in timp sanatatea mentala si poate cauza burnout-ul. In plus, motivatia ta de la locul de munca va scadea pe zi ce trece, productivitatea avand de suferit la randul ei. Mai mult decat atat, cu timpul vor aparea problemele si pe plan personal.
Din acest motiv este important sa poti recunoaste un mediu de lucru toxic. Uite sase semnale care ar trebui sa iti dea de gandit!
Indiferent de cat de mica sau de mare este, o organizatie nu are cum sa functioneze fara o comunicare buna. Este nevoie de o comunicare buna atat intre colegi, cat si intre salariati si conducere. Fara comunicare, de multe ori se ajunge la confuzie, ceea ce in timp va duce la o serie intreaga de probleme. Lucrurile se dovedesc a fi si mai grave in cazurile in care comunicarea este una pasiv-agresiva, mediul de lucru devenind in aceste conditii mult mai dificil.
Cariera este importanta pentru fiecare dintre noi, asa ca este normal sa iti doresti sa avansezi din punct de vedere profesional. Nu este deloc in regula daca jobul pe care il ai nu iti ofera nicio posibilitate de a creste pe scara ierarhica. Daca vrei sa eviti asta, vorbeste direct cu sefii tai si exprima-ti telurile profesionale pe care le ai.
Observi de la luna la luna colegi noi care vin si pleaca? Este un prim semn care ar trebui sa iti dea de gandit ca ceva nu este in regula. Este greu de crezut ca toti cei care pleaca si-au gasit un loc de munca mai bun, s-ar putea sa plece tocmai din cauza mediului toxic de lucru din organizatie. Mai mult, daca cei din conducere aleg sa concedieze constant angajatii, ar trebui sa realizezi ca ceva nu merge bine acolo!
Este de la sine inteles ca nu vei lega prietenii de toti colegii de la lucru, insa situatia devine dificila atunci cand intr-o organizatie apar asa numitele “bisericute”. Ne referim la acele grupuri de oameni care stau mereu impreuna si care nu accepta pe nimeni din afara. Evita cat poti de mult bisericutele si colegii care barfesc, nu ai nevoie de un asemenea mediu de lucru.
Cei mai multi angajati nu isi dau demisia din cauza jobului in sine, ci din cauza sefilor. Managementul defectuos este des intalnit in organizatii mai mici si mai mari, asa ca este important sa stii cum sa il recunosti rapid. Daca ai un sef care ia mereu deciziile de unul singur sau care nu isi respecta angajatii sau care pur si simplu te impiedica sa iti faci treaba, este timpul sa iti pui un mare semn de intrebare cu privire la viitorul tau intr-o astfel de organizatie!
Orice persoana ar trebui sa isi gaseasca un echilibru intre viata profesionala si cea privata, iar angajatorul trebuie sa respecte timpul liber al salariatilor. Pune-ti un semn de intrebare daca sefii obisnuiesc sa te sune seara tarziu, in afara orelor de lucru, pentru a te intreba fel si fel de lucruri sau pentru a te pune sa rezolvi diverse task-uri. Daca sefii tai se asteapta sa fii disponibil 24 din 24 de ore, nu mai ai nimic de facut in afara de a realiza ca faci parte dintr-un mediu de lucru toxic.
Citeste si: 3 povesti de succes, care te vor inspira sa crezi mai mult in tine
Ultimele NOUTATI
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere