Munca la negru, in floare la Bucuresti: ITM-ul a batut la usa firmelor si a gasit intr-o singura zi zeci de angajati fara carti de munca
munca la negru
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti a efectuat controale la mai multe firme din Bucuresti, descoperind zeci de persoane care munceau fara forme legale.
18 persoane care prestau "munca la negru" au fost identificate de inspectorii ITM la societatile din capitala, arata un comunicat al institutiei, remis
AGERPRES.
Ar fi vorba si despre doi cetateni straini care se aflau in aceeasi situatie, lucrand fara sa le fie incheiate forme legale de catre angajatorii lor.
Astfel, in mod evident, statul nu incasa niciun fel de taxe si impozite pe munca prestata de acesti oameni.
"In data de 30 iulie 2024, inspectorii de munca, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, sub coordonarea si indrumarea directa a inspectorului-sef dr. ing.
Constantin Bujor, au desfasurat o actiune de control in domeniul constructiilor, pe patru santiere fiind identificati 43 de angajatori. Din primele informatii a reiesit ca 18 persoane au declarat ca desfasurau activitate fara a avea incheiate in forma scrisa contracte individuale de munca, conform art. 16, alin.1 din Legea nr. 53/ 2003 Codul muncii, republicata, modificata si completata", se arata in comunicatul ITM.
De ce nu ar trebui angajatii sa accepte sa munceasca fara forme legale?
Dincolo de faptul ca se incalca legea astfel, iar statul este prejudiciat financiar, nici pentru angajati nu reprezinta un avantaj real
munca la negru, deoarece le poate fi afectata atat siguranta financiara, cat si bunastarea personala.
In primul rand, lipsa unui contract de munca ii priveaza pe angajati de protectia legala garantata de legislatia muncii. Aceasta inseamna ca, in caz de dispute cu angajatorul, angajatii nu au mijloace legale clare pentru a-si apara drepturile. De exemplu, pot fi concediati fara preaviz sau fara a primi compensatii, iar neplata salariului sau a altor beneficii poate ramane nesanctionata.
Un alt aspect important este lipsa contributiilor la asigurarile sociale. Fara aceste contributii, angajatii nu beneficiaza de pensii, asigurari de sanatate, somaj sau alte forme de protectie sociala. In cazul unei boli sau al unui accident de munca, angajatii care lucreaza la negru nu pot accesa servicii medicale sau compensatii financiare care ar fi acoperite de asigurarile sociale. Aceasta creeaza o situatie de vulnerabilitate majora, expunandu-i pe angajati si pe familiile lor la riscuri financiare grave.
De asemenea,
munca la negru elimina posibilitatea de a acumula vechime in munca, care este esentiala pentru calcularea pensiei si pentru obtinerea anumitor beneficii sociale si profesionale. Fara recunoasterea oficiala a perioadelor lucrate, angajatii nu isi pot construi un parcurs profesional stabil si nu pot beneficia de oportunitati de avansare in cariera.
Pe langa aspectele financiare si de securitate sociala,
munca la negru poate implica si conditii de munca precare. Angajatorii care ofera
munca la negru pot neglija standardele de siguranta si sanatate la locul de munca, punand angajatii in situatii periculoase. De asemenea, acestia pot abuza de puterea lor, impunand ore suplimentare neplatite sau conditii de munca inumane, fara teama de a fi trasi la raspundere.
Sursa foto: freepik.com