Criza provocata de pandemia de coronavirus si masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii virusului au fortat multe companii sa impuna angajatilor un regim de munca de tip “work from home”. Odata cu accelerarea campaniei de vaccinare insa, autoritatile au renuntat la o buna parte dintre restrictiile impuse in urma cu un an si jumatate, multe companii rechemandu-si angajatii la birou intr-un sistem hibrid de munca.
Lasand la o parte avantajul pe care il au angajatii de a lucra de acasa, marea majoritate a companiilor si-au dat seama ca au o serie importanta de beneficii daca ii lasa pe oameni sa lucreze de unde isi doresc. In primul rand, costurile pentru intretinerea spatiilor au scazut foarte mult cu aceasta ocazie. Apoi, companiile mari nu vor avea nevoie de spatii mai mari de lucru in cazul in care isi doresc sa isi mareasca numarul angajatilor.
Mai important insa decat toate aceste aspecte, un raport al PwC Romania realizat la finele anului trecut a demonstrat ca productivitatea angajatilor a crescut in timp ce lucrau de acasa. Potrivit raportului, aproximativ 30% dintre companiile care au participat la sondaj au sustinut ca productivitatea salariatilor a crescut. In acelasi timp, doar 7% dintre companiile respondente au declarat ca angajatii au lucrat mai putin de acasa.
In contextul in care o buna parte dintre restrictiile adoptate in urma cu un an au fost eliminate incepand cu aceasta vara, multe companii din Romania isi propun sa adopte un sistem care functioneaza foarte bine si in vestul Europei. Mai exact, este vorba despre un sistem hibrid de munca, in care angajatul va veni la birou doua zile pe saptamana, iar in restul timpului va lucra din confortul propriei case.
Companiile care doresc sa se reintoarca la regimul clasic de munca au in fata insa o provocare foarte mare, si anume readucerea angajatilor care au lucrat acasa la birou. Cum trebuie sa arate noile birouri pentru ca angajatii sa isi doreasca sa se reintoarca la munca si sa renunte la confortul propriei locuinte?!
Potrivit unor specialisti din cadrul unei agentii de marketing digital din Marea Britanie, Adtrak, salariatilor trebuie sa li se insufle ideea ca vin la munca o zi sau doua pe saptamana pentru a nu pierde contactul cu colegii. Astfel, acestia vor avea ocazia de a socializa cu vechii colegi de la birou, de a ii reintalni in carne si oase si asa mai departe.
Totodata, specialistii din cadrul Adtrak sunt de parere ca birourile ar trebui reconfigurate pentru a se potrivi mai bine acestui nou regim de munca. Spre exemplu, in timp ce se renunta la anumite birouri clasice pot fi create noi spatii de lucru care sa incurajeze munca in echipa intre angajati sau spatii puse la punct astfel incat sa permita sustinerea video-conferintelor. De asemenea, pot fi create si zone de socializare pentru angajati.
Citeste si: Optimismul managerilor marilor companii revine la nivelul de dinaintea pandemiei
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas