Munca de la distanta - noua normalitate. Francezii de la Renault au decis sa permita angajatilor un sistem de lucru hibrid
sistem hibridmunca de acasatelemuncamunca de la distantarenault
Conducerea Renault a gasit, la finele saptamanii, un numitor comun cu sindicatele franceze. Gigantul auto a decis sa permita angajatilor mai multa flexibilitate in privinta programului de lucru.
S-a stabilit ca angajatii Renault sa poata lucra de acasa pana la trei zile pe saptamana. Bineinteles, aceasta este o posibilitate pe care o pot adopta optional. Angajatii vor putea opta pentru a lucra de acasa doua zile pe saptamana, cea de-a treia zi de lucru la distanta fiind oferita cu permisiunea managerilor interni.
De asemenea, Reanult va oferi sprijin si training in privinta muncii de la distanta.
Se estimeaza ca 20.000 de angajati din Franta vor putea beneficia de acest program de lucru flexibil.
Expertii in resurse umane sunt de parere ca sistemul de lucru hibrid va reprezenta viitorul pe piata muncii. Tot mai multe companii din intreaga lume decid sa isi reia activitatea post-pandemica intr-un program de lucru mai flexibil, care sa permita angajatilor sa lucreze de la distanta cateva zile pe saptamana.
Ramane de vazut daca
sistemul de lucru hibrid reprezinta doar o perioada de acomodare la normalitate, sau va fi cu adevarat noua tendinta pe piata muncii, de acum incolo.
Cert este ca sondajele indica faptul ca angajatii isi doresc sa aiba parte de mai multa flexibilitate, odata cu redeschiderea economiilor.
Sondajul EY "Work Reimagined Employee Surve indica faptul ca peste jumatate dintre salariatii de la nivel global ar fi dispusi sa isi dea demisia, in cazul in care compania pentru care lucreaza nu e dispusa sa ofere aceasta deschidere. Concret, 54% dintre angajatii chestionati ar fi dispusi sa renunte la actualul job, daca firma lor nu ar fi dispusa sa le ofere flexibilitate in programul de lucru post-pandemic.
Studiul mai arata ca 22% dintre angajati ar prefera sa lucreze integral la birou, iar 33% dintre respondentii angajati si-ar dori o saptamana de lucru mai scurta, in timp ce doua treimi considera ca productivitatea lor poate fi masurata cu precizie indiferent de locul unde muncesc si ca acest proces nu reprezinta un impediment pentru flexibilizare.
Claudia Sofianu, lider regional EY CESA, People Advisory Services, a declarat: "Oferirea unui program de lucru intr-un mediu hibrid este necesara si incontestabila de acum inainte. Intrebarile reale se refera la cum trebuie sa arate acest lucru in practica, pentru a raspunde asteptarilor grupului tinta de angajati si, in acelasi timp, pentru a indeplini si cerintele organizationale".