Multi romani se simt discriminati la serviciu, cand e vorba despre salariu: sunt favoritisme
angajatidezvoltare personaladezvoltare profesionala
Numeroase sunt nemultumirile salariatilor, insa printre cele mai de luat in seama regasim faptul ca multi se confrunta cu discriminarea salariala.
Studiul Asociatiei OPEN MINDS scoate la iveala o realitate dura din interiorul companiilor de la noi din tara. Mai precis, 1 din 3 angajati romani asista deseori la situatii de discriminare salariala si distributie inegala a sarcinilor de lucru.
"1 din 3 respondenti declara ca asista deseori la situatii de discriminare salariala si de distributie inegala a orelor sau a sarcinilor de munca in companiile in care lucreaza. Pentru cei mai multi dintre angajati (55%) este foarte important ca angajatorii sa ia masuri pentru crearea unui mediu de lucru incluziv, lipsit de prejudecati, in care toti au drepturi egale", noteaza sursa citata.
Printre situatiile de discriminare intalnite frecvent de catre angajati in mediul de lucru: favoritismele in derularea proceselor de angajare (36%), lipsa reactiei la plangerile anumitor categorii de angajati (29%) si comentariile sau glumele discriminatorii (29%).
"Angajatorii care nu incurajeaza diversitatea si nu implementeaza masuri de incluziune risca sa aiba culturi toxice care duc la pierderea angajatilor. Datele pe care le vom prezenta in cadrul Conferintei pentru Diversitate si Incluziune confirma aceasta realitate, iar rezultatele pe care le comunicam astazi vorbesc despre cum arata o astfel de cultura: favoritisme, discriminari salariale sau lipsa reactiei la cererile anumitor angajati. Din fericire, nu este realitatea majoritatii.
Exista o masa critica de angajati care asociaza corect termenii de diversitate si incluziune, iar majoritatea lor crede ca responsabilitatea colegilor este sa aiba comportamente incluzive si a angajatorilor sa creeze conditiile in care aceste comportamente sa fie practicate. Altfel spus, angajatii se asteapta din ce in ce mai mult sa vada masuri de D&I eficiente.
Mingea este la angajatori si partenerii lor din spatiul public, care ii pot ajuta sa continue eforturile de educatie si sa accelereze in paralel impactul initiativelor de D&I din companii”, declara Mirela Tanase, vicepresedinte al Asociatiei OPEN MINDS si organizator al Conferintei pentru Diversitate & Incluziune.
Problemele angajatilor inlcud si favoritisme, dar si faptul ca angajatorii nu raspund la plangerile lor
Alte situatii de discriminare pe care angajatii le semnaleaza frecvent includ:
-
favoritismele privind oportunitatile de cariera sau angajarile (36%)
-
lipsa reactiei la plangerile anumitor categorii de angajati (29%);
-
comentariile sau glumele discriminatorii (29%).
"Rezultatele studiului nostru arata clar ca lipsa masurilor de diversitate si incluziune afecteaza negativ performanta si satisfactia la locul de munca. Este esential ca angajatorii sa incurajeze aceste persoane pe care le numim aliati pentru incluziune, persoane care, indiferent de functia pe care o detin, promoveaza comportamente incluzive si creeaza un mediu sigur pentru fiecare coleg”, sustine Paul Acatrini, Research Director & Managing Partner Cult Research.
Foto: freepik.com